LLIBRES
Cultura 17/01/2012

Rushdie amenaçat en un festival de literatura a l'Índia

Un grup d'islamistes radicals amenacen l'escriptor. El festival de Jaipur el manté com a convidat, però ha retirat el seu nom del programa.

Efe
2 min
Salman Rushdie a Washington el 30 de juny del 2008

BarcelonaLa participació de l'escriptor Salman Rushie al festival de literatura de Jaipur, a l'oest de l'Índia, està avui sense decidir, després que els seus organitzadors confirmessin haver rebut amenaces sèries per part d'un grup d'islamistes.

El principal impulsor del festival, Sanjoy Roy, ha confirmat via telefònica l'existència d'aquestes amenaces i ha matisat que "per motius de seguretat" no informaran sobre la visita de l'autor a Jaipur i que el seu nom ha sigut retirat del programa del festival. En un breu comunicat, el mateix festival ha informat que "Salman Rushdie no hi serà a l'Índia el 20 de gener, dia de la inauguració, degut a un canvi al seu calendari, però tot i així el festival el manté com a convidat".

La decisió ha estat presa després que les autoritats de la regió occidental de Rajasthan, on se celebra el festival, sol·licités als organitzadors la cancel·lació de la visita de l'escriptor, que podria representar un risc per a la seguretat.

Salman Ruhdie és un escriptor i assagista britànic. El seu estil ha estat comparat amb el realisme màgic llatinoamericà, i la major part de les seves obres de ficció estan ambientades al Subcontinent indi. Les seves novel·les més famoses són Fills de la mitjanit (Midnight's Children) i Els versos satànics (The Satanic Verses). L'any 1989, l'aiatol·là·là Jomeini el va condemnar a mort l'escriptor per Els versos satànics, obra que el fundador de la república islàmica de Iran considerava blasfema i contrària a l'islam. A partir de llavors, les amenaces s'han anat succeint al llarg d'aquests 23 anys transcorreguts en què Rushdie, nascut a la Índia en una família musulmana, ha sofert l'assetjament de tot el món islàmic. L'última amenaça important que va rebre va ser l'any 2007, també arrel de la seva participació al festival literàri de Jaipur.

stats