L'Ajuntament de Figueres veu "impossible" exhumar el cos de Dalí el 20 de juliol per problemes tècnics

El consistori recorda que l'edifici del museu està catalogat i que cal un projecte d'obra per aixecar la llosa d'1,5 tones que hi ha sobre la cripta

L'Ajuntament de Figueres veu "impossible" exhumar el cos de Salvador Dalí el 20 de juliol per problemes tècnics. L'alcaldessa, Marta Felip, ha recordat que l'edifici del Teatre-Museu on hi ha enterrat el pintor és de propietat municipal i, a més, està protegit. "Qualsevol intervenció que s'hi vulgui fer requereix el vistiplau de Patrimoni", ha detallat. Felip creu que no hi ha temps per elaborar un projecte d'obra i aconseguir tots els permisos per aixecar la llosa d'1,5 tones que hi ha sobre la cripta on hi ha enterrat el pintor. 

Segons Felip, "Salvador Dalí no està enterrat a un nínxol comú, sinó en una tomba que no és de fàcil obertura i que requereix realitzar obres", de manera que per exhumar-lo caldria la intervenció d'una grua. L'Ajuntament ha enviat una petició al jutjat perquè aturi l'exhumació i al·lega que tot el procediment no estarà a punt per a la data fixada. 

Aquest dijous s'ha anunciat que d'aquí una setmana, el 20 de juliol, una comitiva judicial acudirà al museu de Figueres –on està enterrat l'artista– extraurà el cos de la sepultura i n'obtindrà una mostra que, posteriorment, portarà a l'institut anatòmic forense. Les diligències començaran a dos quarts de deu del matí i les duran a terme el el jutjat d’instrucció 8 de Figueres executant l’ordre del jutjat de Madrid que porta el cas.

Ahir, Pilar Abel, la dona que litiga perquè es reconegui que és filla de Dalí, es va sotmetre a l'extracció de mostres de saliva per obtenir el seu ADN.

Una jutge ordena l'exhumació del cadàver de Salvador Dalí per una demanda de paternitat

La magistrada María del Mar Crespo, del jutjat número 11 de primera instància de Madrid, va signar el 26 de juny una interlocutòria amb la qual ordenava l'exhumació del cadàver del pintor (1904-1989) i instava Abel a fer-se les proves a les quals es va sotmetre ahir a l'Institut Nacional de Toxicologia.

La Fundació Gala-Dalí va presentar tres dies més tard, el 29 de juny, un recurs, amb el suport del despatx d'advocats Roca Junyent en coordinació amb l'Advocacia de l'Estat, ja que la demanda de paternitat es dirigeix també contra el ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques com a hereus legals del pintor. Segons expliquen fonts de la Fundació Gala-Salvador Dalí, les institucions estan a l'espera de la resolució del recurs. Amb tot, com que no és un recurs "suspensiu", el procés d'exhumació de l'artista segueix el seu curs.

En el seu recurs, la fundació proposa a la jutgessa la possibilitat que es comparin, prèviament, els ADN d'Abel i del seu germà, per determinar si són fills del mateix pare.

Tanmateix, l'advocat de la demandant, Enrique Blánquez, va explicar ahir als mitjans a les portes de l'Institut Nacional de Toxicologia que la comparació entre germans "no" està ordenada ni creu que es faci, perquè el germà no és part en aquest plet.

La quarta prova d'Abel

Abel (Figueres, Alt Empordà, 1956) va explicar ahir que la prova a la qual es va sotmetre va consistir en l'extracció de mostres de saliva, i que encara que la seva mare també estava citada a petició de l'Institut Nacional de Toxicologia, no s'hi va poder desplaçar per motius de salut.

"Jo m'he fet tres proves, amb aquesta ja és la quarta. Però a la quarta va la vençuda. Almenys he de confiar en l'estat espanyol", va dir Abel, que va assegurar que mai li han donat els resultats de les proves anteriors.

La primera va ser en un laboratori de San Sebastián de los Reyes (Madrid) a partir de restes de pell i cabells de l'artista adherits a una màscara de guix mortuòria, i la segona a París, "al despatx de Robert Descharnes", col·laborador i biògraf de Dalí.

Abel ha assegurat que aquest examen és un "primer pas" i que, "si ha esperat 10 anys" per arribar a aquest dia, "pot esperar" uns dies més". "Que sigui el que sigui, però que sigui bo. Jo sóc molt positiva, tant me fa", va concloure.