Cultura 01/10/2011

Publiquen una novel·la inèdita de José Saramago en format digital

Estarà disponible en paper a Portugal i Brasil el 17 d'octubre i la pròxima primavera apareixerà en català, castellà i italià

Efe
1 min

Lisboa p { margin-bottom: 0.21cm; } Claraboia, una novel·la inèdita que el premi Nobel José Saramago va escriure als anys cinquanta està disponible en format digital a partir d'avui, dues setmanes abans que es publiqui en paper. L'obra, editada en portuguès per l'editorial Caminho arribarà a les llibreries de Portugal i Brasil el 17 d'octubre. Les versions catalana, castellana i italiana es publicaran la pròxima primavera, segons ha informat la Fundación Saramago en un comunicat.

L'escriptor portuguès va decidir entregar, quan tenia trenta anys, el manuscrit de Claraboia a una editorial que mai el va contestar ni li va retornar l'original. Quaranta anys després, la mateixa empresa va trobar l'obra durant una mudança i va comunicar a Saramago el seu desig de publicar-la. Malgrat tot, l'escriptor va refusar l'oferta al·legant que havien passat molts anys, i va deixar en els responsables del seu llegat la decisió d'editar-la.

Saramago va publicar la primera novel·la, Tierra de pecado, el 1947, i van passar gairebé dues dècades fins que va aparèixer, el 1966, Os Poemas Possíveis. El reconeixement mundial no li va arribar fins al seixanta anys amb Memorial del convent (1983. El cim de l'èxit el va assolir el 1998 quan es va convertir en l'únic escriptor en llengua portuguesa en rebre el Nobel de Literatura.

stats