La reacció dels artistes de 'La bèstia i el sobirà': "La decisió del director del Macba és autoritària"

Els participants a l'exposició asseguren que el museu "traeix la seva missió"

En un breu comunicat, els artistes que participen a l'exposició 'La bèstia i el sobirà', entre ells Ines Doujak, l'autora de l'obra que ha provocat la polèmica, han manifestat la seva solidaritat amb l'equip curador i han descrit la decisió del director del Macba, Bartomeu Marí, com a "autoritària": "Volem manifestar la nostra oposició i rebuig a la decisió autoritària i reaccionària del director del Macba", asseguren.

Els artistes expliquen que eren "conscients" que participaven en una exposició que podia provocar polèmica perquè parla de sobirania: "Són discussions que s'emmarquen en un important canvi en l'hegemonia política de la història recent de l'estat espanyol. Cancel·lar l'exhibició és, doncs, reprimir un projecte concebut per generar un debat públic, productiu i progressista en aquesta conjuntura. Aquest fet infortunat posa en evidència la contradicció de promoure un projecte que la institució, finalment, no s'atreveix a assumir".

Els artistes afegeixen que els debats públics son "l'essència de la democràcia i la funció d'un museu és contribuir-hi". Amb la decisió de cancel·lar l'exposició, en opinió dels artistes, "la institució està traint la seva missió. Però també la seva pròpia història, que s'ha caracteritzat per una destacada contribució a la radical reinvenció del museu com a espai públic".

Els firmants del comunicat són: Efrén Álvarez, Angela Bonadies i Juan José Olavarría, Peggy Buth, Ines Doujak i John Barker, Edgar Endress, Oier Etxeberria, Eiko Grimberg, Banu Cennetoglu i Philippine Hoegen, Jan Peter Hammer, Geumhyung Jeong, Julia Montilla, Prabhakar Pachpute, Mary Reid Kelley i Patrick Kelley, Jorge Ribalta, Wu Tsang, Stefanos Tsivopoulos, Viktor Vorobyev & Yelena Vorobyeva, i Sergio Zevallos.