Cinema
Cultura 20/12/2011

La societat que gestiona els drets dels actors, multada amb més de 600.000 euros

El Consell Nacional de la Competència ha sancionat l'AISGE per haver imposat tarifes no equitatives a les sales de cinema. L'associació ja ha anunciat que recorrerà la multa

Efe
2 min

El Consell de la Comissió Nacional de la Competència (CNC) ha multat amb 627.855 euros la societat AISGE (Artistes i Intèrprets Societat de Gestió), dirigit per Pilar Bardem, per abús de la posició de domini i per haver imposat tarifes no equitatives a diferents sales del territori espanyol.

L'AISGE ha respost que recorrerà la multa i ha acusat la CNC d'actuar "al marge de la llei i de forma escandalosament arbitrària, parcial, amb prejudicis i desmesurada voracitat recaptatòria i vulnerant principis fonamentals de l'estat de dret".

Segons la CNC, l'entitat de gestió dels drets de propietat intel·lectual d'actors, intèrprets, dobladors, ballarins i directors d'escena hauria imposat tarifes no equitatives en relació amb els drets de remuneració per la comunicació pública de gravacions audiovisuals en sales d'exhibició cinematogràfica. Tal com consta a l'expedient, el 10 de maig de 2005 l'AISGE hauria decidit incrementar la tarifa gairebé en un cent per cent, passant d'un 0,8 a un 1,5 per cent. Amb aquest canvi s'hauria infringit l'article 2 de la llei 15/2007, de defensa de la competència, i l'article 102 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea. La CNC afegeix que l'associació va elevar la tarifa amb l'objectiu de pressionar les associacions i les sales en la negociació dels nous convenis i acords.

AISGE ha defensat que "no és possible que AIGSE compleixi modèlicament amb totes les obligacions que imposa una llei, la de la propietat intel·lectual, i un òrgan administratiu els sancioni perquè no els agrada aquesta llei", en un comunicat signat pel director de l'associació, Abel Martín. L'associació ha justificat les tarifes "sobretot, pel substancial increment del repertori que gestionava AISGE i per la comparativa amb les tarifes en vigor aplicades per altres entitats de propietat intel·lectual".

L'associació, que manté un conflicte obert amb la Federació de Cinemes d'Espanya, ja va ser sancionada l'any 2000 per una pràctica similar i l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem van ratificar la multa.

stats