Condemnat per exhibicionisme un artista que es va passejar davant la torre Eiffel amb un gall lligat al penis

Steven Cohen, un artista sud-africà, va ser detingut després d'una 'performance' a París vestit d'artista de cabaret

El 10 de setembre, els turistes i vianants –entre ells un grup de monges– que passejaven pels jardins de Trocadero, a tocar de la torre Eiffel, van veure una 'performance' artística inesperada. Steven Cohen, un artista conceptual sud-africà, va sortir d'un cotxe vestit amb una cotilla, unes ales amb plomes, sabates de taló alt, guants vermells també llargs i acabats amb plomes... i un gall lligat amb un llaç al seu penis. Cohen va ser immediatament detingut per la policia. i dilluns va ser jutjat a la capital francesa. El veredicte: "culpable d'exhibicionisme sexual".

Tot i haver estat considerat culpable d'un delicte d'exhibicionisme, el jutge no ha imposat a Cohen cap mena de pena per la infracció, adduint que es tractava d'una acció artística –titulada 'Coq/Cock'– i que l'home no va realitzar cap acte sexual. El fiscal havia demanat una multa de 1.000 euros. L'advocada de Cohen es va mostrar satisfeta pel veredicte d'un cas que, segons ella, no hauria d'haver arribat a judici".

"Això que faig és art però no té res a veure amb la sexualitat. Si em condemneu, serà una vergonya per a França", va dir l'artista als mitjans abans del judici, tot assegurant que el focus de la seva acció no havia estat pas el penis, sinó el vestuari, inspirat en el dels cabarets parisencs. Cohen, que fa deu anys que viu a París, va dir que les autoritats "no entenen l'art, no saben què és una 'performance'".

Les pràctiques artístiques de Cohen ja li havien portat problemes, de manera que està acompanyat a la controvèrsia, com la que va provocar en visitar un camp on dormien  uns 'sense sostre' amb un llum de vidre en forma de tutú. Amb tot, la de París va ser la primera vegada que va ser detingut.

Més continguts de