Cultura 09/11/2011

El 'pop art' captiva els col·leccionistes a les grans subhastes de Nova York

L'obra de Roy Lichtenstein va fer rècord amb els 43,2 mililons de dòlars aconseguits per la pintura 'I can see the whole room and there's nobody in it!'

Efe
2 min
Lichestein va introduir fets trivials a les seves obres

Nova YorkEl pop art va captivar ahir els col·leccionistes de la subhasta milionària que Christie's va celebrar a Nova York, en la qual la tela I can see the whole room and there's nobody in it!, de Roy Lichtenstein, va assolir 43,2 mililons de dòlares, i Silver Liz, d'Andy Warhol, en va assolir 16,3. "L'obra de Lichtenstein és una de les primeres pintures en què l'autor s'apropia de l'estètica dels còmics i marca el que coneixem com a pop art", va declarar a Efe Koji Inoue, el responsable d'art de postguerra i contemporani de la casa". Lichtenstein (1923-1997) va pintar aquesta tela el 1961, en la qual es pot veure un home que mira pel forat d'una paret a la vegada que pronuncia la frase que dóna títol a l'obra. "Es tracta d'una obra essencial i un cop contra el que feien els expressionistes abstractes a l'època. Va agafar la banalitat i la va incorporar a la seva obra", va dir l'expert, que va actualment la demanda d'art pop a determinats nivells és insaciable". La venda d'aquesta obra suposa un rècord de venda per a l'artista, va assenyalar Christie's, que va recordar que aquesta obra va sortir a subhasta el novembre de 1988. Aleshores estava estimada entre 800.000 i 1,2 milions de dòlars i va ser adjudicada per 2,09 milions. L'altra obra més important de Roy Lichtenstein a les subhastes és Ohhh ... Alright ..., una pintura de 1964 on apareix una dona nerviosa parlant per telèfon. Va ser adjudicada per 42,64 milions de dòlars el novembre de 2010.

El retrat de Liz Taylor amb tons platejats d'Andy Warhol titulat Silver Liz va ser adjudicat per 16,3 milions de dòlars. L' expert de Chrisitie's va destacar el contrast entre el to platejat dels fons, els llavis vermells i el maquillatge verd, que el converteixen en "un dels retrats més vius i nítids" de l'artista. Una altre obra del pare del pop art, Four Campbell's Soup Cans Images, va ser venuda per 9,82 milions.

En aquesta mateixa subhasta l'obra de Mark Rothko White cloud va ser adjudicada per 18,5 milions de dòlars i l'aranya gegantina de bronze de l'escultora Louise Bourgeois (1911-2010), va aconseguir 10,72 milions de dòlars, el doble de les estimacions inicial.

Avui els amants de l'art contemporani tenen una altra cita a la casa Sotheby's on s'espera que quatre obres de l'expressionista abstracte Clyfford Still aconsegueixin 50 milions de dòlars.

stats