ESTRENA DE FESTIVAL
Cultura 04/10/2013

Teoria i pràctica del pa amb tomata

Un espectacle de textos gastronòmics inaugura Temporada Alta

Jordi C. Llorens
2 min
A primera fils els germans Roca, Carme Ruscalleda i Jaume Subirós, amb els actors de l'espectacle al darrere.

GironaPer inaugurar la 22a edició del festival Temporada Alta, Joan Ollé va cuinar un espectacle per encàrrec que va homenatjar, en el títol i en la temàtica, la primera obra que es va representar en la primera edició. Aleshores va ser Degustació , del Talleret de Salt, i ahir Ollé va presentar al Teatre Municipal de Girona Degustació, de l'edat de pedra al Celler de Can Roca , una obra que només s'haurà pogut veure una sola vegada, ahir, per la dificultat de reunir tant les actrius i actors com sobretot els cuiners. L'obra d'Ollé també va voler homenatjar l'actor, productor i director teatral Quim Masó, mort el 2006.

Sobre l'escenari hi van passar els tres germans Roca -amb en Joan arribat poques hores abans de l'Equador-, Carme Ruscalleda i Jaume Subirós, que van recitar textos culinaris i gastronòmics, que cadascú havia escollit. En Joan, per exemple, va recitar textos del primer llibre d'autor que va tenir, del suís François Girardet. El seu germà Josep, un text de Baudelaire sobre el vi, i en Jordi, un altre sobre la xocolata. Ruscalleda va triar Teoria i pràctica del pa amb tomata de Leopoldo Pomés, un text divertit sobre amb qui i amb qui no s'ha de menjar el pa amb tomata. Subirós va triar un text d'El festí de les paraules . En vídeo, també hi van participar Ferran Adrià i Juan Mari Arzak.

Abans, però, un veritable repartiment de luxe, amb Montserrat Carulla, Rosa Novell, Lluís Marco, Àlex Casanovas, Eduard Farelo i Cristina Cervià -l'única que va repetir del primer Degustació del Talleret de Salt-, entre d'altres, que van anar recitant textos culinaris i gastronòmics d'una trentena d'autors com Josep Pla, Leonardo Da Vinci, Vázquez Montalbán, Brillat Savarin, Vicent Andrés Estellés i Narcís Comadira, per esmentar-ne alguns. També es va descriure el rebost que portava el Titanic mentre l'escenari es convertia en el seu menjador. Tot amanit amb cançons.

Abans dels cuiners, van sortir a l'escenari el director, Joan Ollé, Narcís Comadira i Josep Maria Fonalleras, per llegir textos propis. Fonalleras també va participar en el primer Degustació , una obra que es va representar el setembre del 1993 a Sant Pol de Mar després que Ruscalleda la veiés al Mercat de les Flors i la portés al seu poble, on feia poc havia començat la seva aventura culinària.

stats