Cultura 27/08/2012

El testament dels monjos guerrers

1 min

Castell de Peníscola

Al castell de Peníscola es conserven frisos heràldics de l'antiga fortalesa templera. El Temple va participar en la conquesta de València, que va començar Jaume I el 1233, i es va beneficiar d'una bona porció del repartiment.

Santa Maria de Palau

A l'església de Santa Maria de Palau de Barcelona es conserven pintures al fresc en un armari litúrgic i als arcs de diafragma. La decoració dels armaris és esquemàtica i fa referència a la creu del Temple, amb símbols com pinyes, cards i flors de lis.

Gandesa (Terra Alta)

A la portalada de l'església de Gandesa es conserven escultures amb motius historiats i decoratius. Els motius decoratius són força perfectes però les escenes historiades són força naïfs. Una peculiaritat que fa pensar que va ser esculpit per un equip local de mudèjars, segons explica Joan Fuguet.

Pintura de Gardeny

El castell de Gardeny és un dels més ben conservats. Com Miravet, era una antiga fortalesa musulmana, que els templers van destruir de manera sistemàtica. Malgrat el tòpic de l'austeritat, l'ornamentació pictòrica en la majoria de fortaleses era força abundant.

stats