ARA LLEGIM
Cultura 22/07/2012

Un testimoni del gulag estalinista retrata 'Un mundo aparte'

Libros del Asteriode recupera les purgues que va patir el polonès Herling-Grudzinski a la URSS i que la intel·lectualitat francesa va minimitzar als anys 80

Efe
1 min

Barcelona'Un mundo aparte', del polonès Gustaw Herling-Grudzinski, és un dels primers testimonis escrits del gulag estalinista, aparegut per primera vegada el 1953 i rescatat ara per Libros del Asteroide.

El llibre, de 339 pàgines i amb el pròleg escrit per Jorge Semprún el 1985 per a l'edició francesa, va ser acollit en el seu moment amb escepticisme, fins i tot menyspreu, pel gruix de la intel·lectualitat d'esquerres europea, encara reticent a donar crèdit als testimonis de les atrocitats comeses per Stalin contra el seu propi poble.

Herling-Grudzinski, nascut a la localitat polonesa de Kielce el 1919, havia militat des de jove en les joventuts socialistes però després de la partició de Polònia el 1939 la policia secreta soviètica el va detenir quan intentava creuar la frontera amb Lituània. Acusat d'espionatge, va acabar malvivint durant dos anys en presons i camps de reclusió de l'URSS, fins que el 1942 va ser alliberat i va aconseguir unir-se a les files de l'exèrcit polonès, amb el qual va prendre part en l'ofensiva dels aliats a Itàlia.

En 'Un mundo aparte', Herling-Grudzinski relata minuciosament la quotidianitat dels presos en els camps de treball de la boscosa regió de Kárgopol, descriu amb amarga perplexitat les peregrines raons polítiques que havien portat fins a allà a la majoria de víctimes de les purgues de Stalin i recorda les innombrables escenes sòrdides que va presenciar en aquells dies.

Els testimonis de l'horror es barregen en l'obra amb fogonades d'humanitat, tendresa i solidaritat entre presos, tot això relatat en un to serè, sencer, deixant que siguin els propis fets narrats els que transpirin per si sols tot el dramatisme.

stats