Cultura 28/06/2014

22 testimonis de la Gran Guerra

Les impressions sobre el conflicte de soldats de tots els bàndols, polítics, historiadors i escriptors

Ara
4 min

BarcelonaPer recordar la I Guerra Mundial l'ARA us ofereix una selecció de 22 testimonis de soldats de tots els bàndols, incloent-hi voluntaris catalans, a més de polítics, escriptors i historiadors i alguna reflexió de força anys més tard.

Woodrow Wilson

President dels EUA

"Els prometo que aquesta serà l'última guerra, la guerra que acabarà amb totes les guerres"

Erich M. Remarque

Soldat i escriptor alemany

"Mentre ells continuaven escrivint i fent discursos, nosaltres vèiem ambulàncies i moribunds; mentre ells proclamaven com a sublim el servei a l'estat, nosaltres ja sabíem que la por a la mort és molt més intensa. Amb tot, no vam ser rebels, ni desertors, ni covards [...]. Però ara distingíem. Ara havíem après a mirar les coses cara a cara i ens adonàvem que, en el seu món, res s'aguantava. Ens sentíem sols, i també sols havíem de trobar una sortida"

Pere Ferrés-Costa

Periodista i soldat català

"Per la nit, en deixar aquell vast atrinxerament que tanta suor i sang guardava, i on tant havíem lluitat, treballat i vegetat durant sis mesos, teníem la sensació d'escapar d'un sepulcre on una enorme llosa ens havia estat oprimint el pit. I vam respirar les primeres olors francament primaverals que ens arribaven de lluny"

Joan Solé i Pla

Metge i polític català

"“No escrivim [a favor dels aliats] per omplir pàgines de diari sinó per treure el germanisme horrible que hi ha a Barcelona i a tot Catalunya per odi a la França que en la guerra de Napoleó va cremar, saquejar, martiritzar la nostra pàtria i que nostres avis recorden encara al viu, ha calgut fer una propaganda gran a Tarragona i Girona, sobretot, on l'odi era viu encara i els fets es recorden com si fossin d'ara”"

Francesc Macià

Polític català

"Catalunya obtindrà la seva independència i s'incorporarà amb tota la seva cultura i civilització a la Lliga de les Nacions Lliures"

Jack Mudd

Soldat anglès

"Estimada, tots som companys, ningú té el que té l'altre, intentem compartir els problemes, protegir-nos del perill. No et creuries la humanitat que hi ha entre els homes. És increïble l'amistat que hi ha aquí "

Lloyd George

Primer ministre britànic

"Fang i sang, fang i sang. No els passa pel cap pensar en una altra cosa"

Josep Castro

Soldat català

"L'artilleria turca va enfonsar la meitat de les barques i després vam haver de saltar a l'aigua i vam arribar amb dificultat per culpa dels filferros que havien posat a l'aigua"

John Dos Passos

Escriptor i soldat nord-americà

"Al'interior del vehicle hi regna una foscor absoluta. Martín, cada múscul del seu cos tensat per l'agonia de l'home, està agenollat, estrenyent el seu pit contra el pit de l'individu, procurant, amb un braç estès sobre la cama del ferit, que aquest no vagi rebotant sobre la llitera trencada"

Andrew Munro

Soldat canadenc

"El nostre batalló pràcticament ha desaparegut. Només en quedem 30, dels que vam venir. No sé com he sobreviscut. He saltat pels aires, gairebé moro cremat, he caigut sota una pluja de bales i m'han bombardejat. Ha estat un dia terrible. No he perdut els nervis, ni tan sols quan he estat el blanc de l'artilleria. Però quan finalment he pogut arribar al barracó, ja no ha aguantat més. M'he enfonsat"

Joan Williams

Treballadora en una fàbrica de munició

"No crec que cap treballador disfruti tant com jo, ni tan sols els més qualificats o els més ben pagats. No m'importava llevar-me a les 5.15 h del llit un matí glaçat. Pràcticament anava ballant sota les estrelles pel Queen's Road. Era feliç perquè tenia una feina"

Constantí Cots

Soldat català

"Els combatents surten de les trinxeres amb la baioneta i cridant "Visca França!" I cantant 'La marsellesa'. I,malgrat el foc d'artilleria enemic i la metralla que queia sobre nosaltres, continuàvem sempre marxant endavant per apropar-nos a les trinxeres enemigues"

Geoffrey Donaldson

Soldat anglès

"Hi havia un gran nombre de rates mortes, les havia matat el gas perquè no tenien màscares [...]. Dic que és una malaltia –la neurastènia–, perquè és una malaltia que els homes són incapaços d'evitar. Tot depèn de com ets. A alguns l'horror no els afecta, d'altres s'enfonsen"

Fritz Stern

Historiador nord-americà

"Va ser la primera calamitat del segle XX, la calamitat de la qual van sorgir totes les altres calamitats"

Gaziel

Periodista català

"Gràcies a les galanteries d'aquestes foranes [prostitutes], Salònica combina les preocupacions taciturnes amb altres de més lleugeres i sentimentals. La música s'alterna amb les pràctiques de tir, les excavacions de les trinxeres amb l'alçament de tarimes on es canta i es balla en diversos estils, les hores de guàrdia amb l'esbarjo, les proclames militars amb les epístoles amatòries "

Radiohead

Banda de rock britànica

"Sóc l'únic que es va salvar / els altres van morir on van caure. He vist dimonis sortir de terra / he vist l'infern en aquesta terra / la pròxima serà química, però mai n'aprendran"

Kurt Tucholsky

Escriptor alemany

"És una latrina de dimensions mundials plena de sang, filferrades de pues i cants d'odi"

C.J. Paterson

Soldat britànic

"Totes les tanques estan trencades i trepitjades, tota l'herba trepollada de fang, hi ha forats allà on han explotat els projectils, branques separades dels troncs per les explosions. A tot arreu hi ha els mateixos senyals foscos, terribles i despietats de la batalla i la guerra. Jo tinc l'estómac ple de tot això"

Joan Ortega

Soldat català

"Encara hi ha un altre enemic més fort que els 'boches', és el fred que no ens deixa pas dormir en les hores que tenim per reposar"

Winston Churchill

Polític britànic

"¿Ha estat el final? ¿Ha estat simplement un capítol més d'una història cruel i insensible? ¿Serà immolada una nova generació per igualar els comptes de gals i teutons? ¿Es dessagnaran altra vegada i exhalaran el seu últim sospir els nostres fills en terres devastades? ¿O sorgirà del mateix foc de la lluita la reconciliació entre els tres combatents gegants, que unirà els seus genis i assegurarà el repòs i la llibertat necessaris per la reconstrucció d'Europa?"

Elfriede Kuhr

Estudiant alemanya

"Ha mort aquell nen de sis mesos. Simplement va reclinar el cap, que semblava massa gran per a aquell cos esquelètic, contra el meu braç, i va morir sense agonia ni sospirs"

Herbert Sulzbach

Soldat alemany

"El kàiser ha abdicat. No saps si el que vius és real o si estàs somiant. Els fets s'han precipitat a tal velocitat que no els puc atrapar"

stats