Exposició
Cultura 15/02/2011

Els teixits del futur

El 'Silenus' de Max Streicher, els refugis d'urgència d'Haití i uns llençols afrodisíacs s'exposen a la mostra 'Futurotextiles'

Redacció
2 min
'Sleep suit', de Forrest Jesee, a 'Futurotextiles'

BarcelonaContemplar la seda d'aranya, una motxilla lluminosa o un vestit per dormir la migdiada. L'exposició Futurotextiles 3: Surprising textiles, design and art apropa al món del tèxtil i les seves múltiples aplicacions, des de peces artístiques fins a prototips relacionats amb la medicina i la tecnologia, elaborats per empreses internacionals, europees i també catalanes.

Silenus, els herois abatuts de Max Streicher realitzats amb tela de microfibres de Spi; el vestit fet amb cintes de casset d'Alyce Santoro, que quan entra en contacte amb un magnetòfon produeix sons; o l'Intimacy, una peça tàctil de Studio Roosegaarde que es torna transparent a mesura que algú s'hi apropa, conviuen amb els vestits de protecció –antifoc, antifred i antixoc– i la innovació aplicada a l'esport, com una bicicleta de compòsit de fibres de lli –de Johan Museeuw– o el veler RS100, fet a base de fibres de carboni.

Però la innovació també és aplicable a l'arquitectura i la llar. Un teixit imputrescible, impermeable i ignífug va fer possibles els refugis d'urgència com el de la regió Nord-Pas de Calais, a Haití, mentre que Tokujin Toshioka ha treballat amb les possibilitats de l'elastòmer translúcid termoformable. El seu pane chair és una butaca que es transforma amb l'escalfor.

L'exposició dedica un àmbit a les aplicacions mèdiques i els cosmetotèxtils, com les peces amb sensors que comuniquen les constants del pacient directament al metge o diferents productes que treballen amb la microencapsulació, com el coixí que ajuda a reduir les impureses de la cara o els llençols afrodisíacs. A la cambra fosca, un vestit de núvia fotoluminiscent i una peça feta amb fibra òptica es converteixen en protagonistes.

Futurotextiles 3 vol ser una mostra didàctica que convida a la interactivitat i permet descobrir els diferents tipus de teixits i els seus derivats i jugar amb les fibres innovadores. La mostra, que itinerarà a Còrdova, Prato (Itàlia) i Ronse (Bèlgica), es podrà veure al Museu Marítim fins al 2 d'abril.

stats