Cultura 04/06/2012

Quin fotògraf t'ha fet la caràtula del disc?

L'Auditori del Parc de la Música de Roma exposa 150 portades de vinils realitzades per grans noms de la fotografia com Lee Friedlander, Robert Mapplethorpe o Richard Avedon

Ara
2 min
Lil' Kim vista per David Lachapelle a la portada del disc 'Notorius' / MUSICA PER ROMA

BarcelonaLes portades que Andy Warhol va fer per als Rolling Stones i The Velvet Underground als anys seixanta són probablement dues de les més cèlebres de la història del rock. Aquests treballs són la punta d'un iceberg de la intensa col·laboració que la fotografia i la música han mantingut des dels anys 50 fins a l'actualitat. L'Auditori del Parc de la Música de Roma exposa aquest mes 150 caràtules de vinils realitzades per grans fotògrafs que han format l'imaginari visual de diversos gèneres musicals. Totes provenen dels fons del col·leccionista Stefano Dello Schiavo.

Segons els organitzadors de l'exposició, aquestes cobertes tenen un doble valor: el comercial i el cultural. I, a més, cal tenir en compte que són una eina molt poderosa per fixar la imatge que un músic vol transmetre amb un disc determinat. Els retrats de músics de jazz que va fer el fotògraf nord-americà Lee Friedlander, per exemple, van marcar l'estil fotogràfic d'aquest gènere.

A més del mateix Warhol, la nòmina d'artistes inclou figures de la talla de Richard Avedon, William Klein, Annie Leibovitz, Helmut Newton o Cindy Sherman i també un bon grapat de fotògrafs propers a l'univers de la moda, com ara Jean-Baptiste Mondino, David La Chapelle i Herb Ritts.

Als anys vuitanta, fotògrafs com David LaChapelle i la parella de creadors britànics Pierre & Gilles van estendre el seu estil espectacular i artificiós a les caràtules que van fer. D'aquesta manera van difondre de manera massiva el seu eclecticisme i la seva estètica postmoderna. De la sinèrgia entre músics i fotògrafs van sorgir binomis com el de Serge Gainsbourg i William Klein, que va donar peu a una portada en què l'irreverent cantautor francès apareixia amb aspecte de dona; així com els retrats en blanc i negre que el fotògraf de moda Richard Avedon va realitzar a veus tan dispars com les de Simon&Gardfunkel, Joan Baez, Cher o el poeta Allen Ginsberg.

A més de la reina del pop, Madonna és també la reina dels fotògrafs. L'han retratat, entre altres, Richard Avedon, David Bailey, Helmut Newton, Mario Testino, Bruce Weber i Jurgen Teller.

stats