Història
Cultura 26/03/2015

Troben a la Xina joguines de fa dos milions d'anys

Els petits objectes de pedra usats per homínids de curta edat van ser descoberts en el que podria ser el jaciment més antic fora d'Àfrica

Efe
2 min

PequínDiversos objectes de pedra usats per homínids de curta edat fa dos milions d'anys com a joguines han sigut descoberts per un equip de paleontòlegs en un jaciment del nord de la Xina, segons informa aquest dijous el diari South China Morning Post. La "sorprenent troballa" en paraules d'un dels descobridors, el paleoantropòleg Wei Qi, es troba en un petit "pati d'esbarjo" on els nens d'aquella època jugaven, a la zona en què actualment es troba el jaciment de Heitougou de la província de Hebei, veïna de Pequín.

"El jaciment podria donar-nos claus molt útils per respondre moltes preguntes importants, des de l'estructura social dels primers homínids fins quan i com van arribar a l'Àsia des de l'Àfrica", ha subratllat Wei, cap d'excavacions. La zona de jocs amb prou feines ocupa sis metres quadrats, però s'hi han trobat més de 700 objectes de pedra, la qual cosa indica una gran activitat.

Els experts asseguren que es tracta de joguines, i no artefactes utilitzats per adults, perquè la majoria són de mida petita i no tenen signes de desgast propis d'un intens ús com els d'armes o eines de l'època. Un dels artefactes, una punta de pedra esculpida amb gran atenció pel detall, ha cridat especialment l'atenció dels estudiosos, que creuen que podria haver estat una joguina elaborada per una mare com a regal per al seu fill. "Gairebé pots sentir l'amor i la precisió emprats en aquesta peça", ha assenyalat Wei.

Un altre indici que apunta que el jaciment va ser usat per nens petits per jugar és la manca de les restes d'animals que són comunes a les zones d'habitatge o treball d'homínids de l'època. Les excavacions al jaciment van començar el 2002, encara que fins ara no s'havia pogut estimar amb precisió l'edat dels artefactes ni els detalls sobre l'ús de les peces trobades.

Fa dos milions d'anys, la zona del jaciment era un llac. Els homínids hi vivien a les ribes, un hàbitat ideal per l'època però que podria haver quedat deshabitat després d'un desastre natural, segurament un corriment de terres. Si es confirma el descobriment, es tractaria del jaciment d'homínids més antic fora d'Àfrica, superant el que per ara es creia de més edat, el de Dmanisi, a la república caucasiana de Geòrgia.

stats