El Tribunal Constitucional tomba el recurs: Valtonyc entrarà a presó

El músic haurà de complir tres anys i mig de condemna per les lletres d'unes cançons

Valtonyc s’ha quedat sense recursos jurídics per evitar entrar a la presó. L’advocat del músic mallorquí, Juan Manuel Olarieta, es va assabentar ahir que el 23 d’abril el Tribunal Constitucional ja havia decidit no admetre a tràmit el recurs d’empara presentat per Valtonyc perquè, segons fonts del tribunal, “no estava justificada la seva transcendència constitucional”. Arribats a aquest punt, l’Audiència Nacional podrà comunicar a partir de dilluns el dia en què Valtonyc haurà de començar a complir en un centre penitenciari una condemna de tres anys i sis mesos per “enaltiment del terrorisme i humiliació de les víctimes” (dos anys de presó), “calúmnies i injúries greus a la Corona” (un any) i “amenaces” contra Jorge Campos (sis mesos), el president d’Actúa Baleares, el projecte polític sorgit del Círculo Balear. Tot plegat per les lletres d’unes cançons.

De l’institut als tribunals: la vida d’un adolescent que volia fer rap

La sentència havia sigut ratificada pel Tribunal Suprem el 20 de febrer, i l’Audiència Nacional havia fixat el 14 de maig com a data límit perquè Josep Miquel Arenas, Valtonyc, acredités que el Tribunal Constitucional li havia concedit la suspensió de l’execució de la sentència. “Ens trobem davant d’un fet històric, ja que és el primer músic que entrarà a la presó a l’estat espanyol condemnat únicament per les lletres de les seves cançons”, recordava ahir el comunicat conjunt de la família, els amics i l’equip tècnic del músic mallorquí, que també explicava que havien de “suspendre tots els actes i concerts programats d’avui endavant”.

Quan el Tribunal Suprem va ratificar la sentència al febrer, diferents festivals i sales de concerts van reaccionar programant actuacions de Valtonyc, i s’afegien així a la plataforma No Callarem, impulsada l’any passat i que va organitzar un gran concert per la llibertat d’expressió a Badalona en què van participar Txarango, Albert Pla, Mishima, Maika Makovski, Za!, KOP, Fermin Muguruza, Maria Arnal & Marcel Bagés i Raynald Colom, entre d’altres. No Callarem també va aixoplugar la Setmana per la Llibertat d’Expressió, que va tenir com a punt culminant unes jornades de concerts a la Model de l’11 al 15 d’abril. A més de Valtonyc hi van actuar Maria Arnal i Marcel Bagés, Pablo Hasél, Núria Graham, Joan Colomo, Pau Vallvé, Tory Sparks, Txarango, Mi Capitán i The Penguins, entre d’altres.

Concert solidari a Palma

“Agraïm a tots els col·lectius, associacions, festivals, ajuntaments, organitzacions, promotores i sales que han comptat i segueixen comptant amb la participació de Valtonyc. Així com també agraïm a tota la gent que a títol personal li han estat oferint la seva solidaritat en tot moment”, diu el comunicat. La campanya de solidaritat amb Valtonyc segueix endavant, i el 17 de juny se celebrarà a Palma un concert per la llibertat d’expressió impulsat per ACALLAR, l’Associació de Creadors i Artistes per la Llibertat Artística, i que ha convocat grups i artistes com Albert Pla, Tote King, Maria del Mar Bonet, M.O.D.A, Def Con Dos, Soziedad Alkoholika, David Carabén, Los Chikos del Maíz, El Niño de la Hipoteca, Berri Txarrak i Lendakaris Muertos, a més d’Antònia Font, que tornaran als escenaris per participar expressament en aquest concert.

“Valtonyc és el primer però no és l’únic. Darrere d’ell en venen d’altres, no és un fet aïllat”, recorden la família, els amics i l’equip de Valtonyc. De fet, podrien acabar entrant a presó Pablo Hasél i Elgio, dos rapers que també han sigut condemnats a presó per les lletres de les seves cançons.