Viatge a l'Ullastret de fa 22 segles en 3D

El jaciment ibèric obre una sala immersiva que permet veure com era aquesta ciutat l'any 250 aC

La unió dels arqueòlegs i animadors 3D permet fer passos de gegant a l’hora de difondre el patrimoni arqueològic. El jaciment ibèric d’Ullastret obre avui una sala immersiva que permet fer un viatge a aquesta ciutat a l’entorn de l’any 250 aC. Els tècnics han seleccionat aquest moment perquè és el que es coneix més a fons i és possible aconseguir-ne una recreació més fidel, que va des dels grans trets –com el paisatge que envoltava la ciutat, inclosos el perímetre del llac, la vegetació, els fossats, els camins i camps de conreu– fins als petits detalls –com telers, molins de gra, forns de llenya i les ceràmiques que tenien els vilatans a casa–. El públic podrà veure fins i tot les màrfegues on dormien.

La sala immersiva del jaciment d’Ullastret té les dimensions aproximades d’una cambra d’un dels habitatges de la ciutat –10 metres quadrats– i està equipada amb tres pantalles que envolten el públic i un sistema d’àudio 3D que envolta l’espectador. El narrador de la història, que dura 6 minuts, és un membre de l’elit ibera que recorda els moments dramàtics de la seva vida a la ciutat. La narració està disponible en català, castellà, anglès, francès i alemany. En català i castellà, el personatge té la veu de l’actor Lluís Soler.

La recreació en 3D de l’Ullastret de fa 2.200 anys busca el màxim rigor històric, a partir dels últims 20 anys d’investigacions arqueològiques. El projecte ha costat 102.000 euros i és fruit de la col·laboració del departament de Cultura i l’Obra social de La Caixa.

Més continguts de