CINEMA
Cultura 06/01/2011

'Life in a day' tria tres fragments catalans

El projecte del director Kevin Mcdonald i el productor Ridley Scott està compost per 331 fragments penjats a YouTube des de 192 països. Les festes de Masquefa i un dia qualsevol d'una nena enxaneta compartiran metratge amb històries que mostren la vida a tot el món

M.j. Gómez
3 min

BarcelonaExplicar la vida al món al llarg de 24 hores a través de vídeos pujats a YouTube. Aquest era l'objectiu del director Kevin Macdonald, que ha seleccionat tres contribucions catalanes per compondre el seu llargmetratge, un collage creat a partir de 4.500 hores d'enregistraments procedents de 192 països. Life in a day, així es diu la pel·lícula que ja ha acabat Macdonald –el director de L'últim rei d'Escòcia (2006)– i que ha comptat amb la producció d'Scott Free UK, companyia de Ridley Scott, en col·laboració amb YouTube.

El documental, de 90 minuts, està compost per 331 fragments, triats entre 80.000 vídeos, els quals sumaven 4.500 hores d'enregistrament procedents de 192 països i realitzades obligatòriament durant les 24 hores del passat 24 de juliol. D'entre totes aquesta hores d'imatges, els responsables de Life in a day han triat tres fragments de participants catalans. Dos són del barceloní Daniel Mes, amb vídeos del correfoc de Masquefa i el ball del Drac Bufut, i l'altre es titula Slim Up, dirigit per Tonio Xou i amb guió de Patrícia Martínez, i que té com a protagonista Virgínia Salvadó, una acotxadora i enxaneta de la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona.

De la resta de l'Estat se n'han triat cinc fragments més. La gallega Alberta Álvarez, d'O Grove (Pontevedra), confessa enfront d'un mirall el seu temor a no arribar a tenir un fill, mentre que el saragossà Alejandro Romeo mostra El despertar de Lorena. Des de Cadis, Javier de Lara ensenya a A ras de suelo imatges de les activitats que realitzen diverses persones, però només a través dels seus peus; i el sevillà Sócrates Cuadri hi contribueix amb un passatge sobre la tradicional cucaña de Triana que es va celebrar el 2010. Totes aquestes imatges són accessibles a YouTube, excepte el vídeo del madrileny Jorge Bastardo, del qual tampoc no hi figura el títol.Life in a day

reuneix imatges procedents de llocs tan diversos com Egipte o Ucraïna, i els fragments reflecteixen "una àmplia gamma d'experiències vitals", segons la nota de YouTube. Així, es podrà contemplar des d'un home coreà que porta nou anys recorrent el món amb bicicleta, passant per una jove mare que lluita contra el càncer o un corredor rus que utilitza tot Moscou com a pista d'entrenament. Tots els participants en el projecte amb vídeos seleccionats per al llargmetratge apareixen en els crèdits com a codirectors.

La premier mundial d'aquesta pel·lícula es realitzarà el proper 27 de gener en el Festival de Cinema Independent de Sundance, a la qual han estat convidats 26 dels seleccionats, entre ells els autors de Slim up, acompanyats de la nena protagonista, Virgínia, i la seva mare. A més, podrà seguir-se en directe aquest mateix dia al canal youtube.com/lifeinaday i es tornarà a emetre un dia després, subtitulat en 25 idiomes. Posteriorment, s'estrenarà als cinemes i apareixerà en DVD.

Macdonald va indicar que el procés de realització de Life in a day ha estat "una gran font d'inspiració" tant per a ell com per a tot l'equip. "És gràcies a la destresa, profunditat i generositat de tants participants que hem pogut realitzar una pel·lícula tan potent, coherent i emocionalment atractiva, que realment et dóna una idea del que era estar viu el 24 de juliol de 2010", va explicar el director. Per la seva banda, Ridley Scott, el productor executiu, considera que "un projecte tan original com aquest" animarà més usuaris a "agafar la càmera i explicar les seves històries".

stats