TEATRE

Marta Aran escenifica el calvari de la violència psicològica

L'autora revelació dels Max estrena 'La segona Eva', de la companyia El Eje, al Tantarantana

Què passa si una dona denuncia públicament a internet uns fets que li han passat? La protagonista de La segona Eva puja a una web de recomanacions d'hotels la seva experiència en un monestir. I el que podia semblar un gest insignificant acaba sent una bomba. La companyia El Eje posa sobre la taula així les violències invisibilitzades que hi ha a la societat i que no es denuncien perquè es minimitzen, perquè no deixen una marca física. "Tota violència és important, i s'ha de començar a dir", afirma Marta Aran. L'espectacle es basa en tres casos de maltractament psicològic que ha viscut de prop l'autora i directora, i es podrà veure de l'1 al 13 de desembre.

Qüestionament, banalització, prejudicis, exageració, vergonya són situacions que la dona haurà d'encarar. Aran assenyala la dificultat que suposa aixecar la veu, a vegades només tenint la seva paraula, havent d'enfrontar-se sola a tota una institució o fins i tot a una parella. "Les dones acaben retirant aquestes denúncies. Perquè la societat t'incita a denunciar i després et pregunta cent mil vegades: «Per què ho has fet?» I les justificacions molts cops generen els dubtes i les contradiccions d'aquestes persones. Tothom opina i poques vegades se les escolta". Marta Aran, que abans havia parlat de l'orgasme femení a Els dies mentits (amb el qual va guanyar el premi Max a l'autora revelació) i del fre professional que suposa la maternitat a La noia de la làmpada, afirma que "el feminisme ens ha fet adonar que no són problemes nostres, individuals, sinó col·lectius". L'obra també planteja "què els passa a les persones que tenen els privilegis i exerceixen aquestes violències", diu. A La segona Eva també hi té lloc el simbolisme i la iconografia religiosa; el títol fa referència a un nou dogma en clau femenina.

"L'Eva és una persona polititzada i empoderada, que lluita contra el patriarcat, però també veiem els seus dubtes, pors i contradiccions. Se sent molt sola. Ella vol denunciar, però li diuen com ho ha de fer", diu l'actriu María Hernández, que comparteix escenari amb Mar Pawlowsky, Óscar Intente i Eric Balbàs. Aquest és el tercer i últim espectacle que estrenarà al Teatre Tantarantana la companyia El Eje, que completa el seu cicle de tres anys dins el programa de suport a les companyies El Cicló. Als anteriors espectacles van parlar de l'amor a través de Röbota (servitud) i Masticar hielo.