Un centenar de visitants descobreixen el llegat del president Tarradellas al Monestir de Poblet

L'arxiu Montserrat Tarradellas i Macià obre les portes en una jornada amb visites guiades 

L'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià ha obert les portes a la ciutadania aquest dissabte al Palau de l'Abat del Monestir de Poblet a través de quatre sessions emmarcades dins del Dia Internacional dels Arxius. Un centenar de persones han descobert l'immens llegat del president Josep Tarradellas –donat a l'arxiu monasterial–, que compta amb més de 140.000 cartes –9.000 de les quals de l'època de l'exili–, 30.000 fotografies, 11.000 volums de la seva biblioteca personal i un fons d'hemeroteca de més de 500 publicacions.

La Generalitat posa un peu a l’Arxiu Tarradellas

"El president ho guardava tot, no llençava res, fins i tot tenim justificants de cartes enviades", ha constatat la directora de l'arxiu, Núria Gavarró. D'aquí l'"enorme importància" d'aquest fons documental atès que permet conèixer els seus pensaments. A més a més també es conserven documents inèdits i de gran valor històric com la documentació de les milícies antifeixistes o del retorn de la Generalitat restaurada.

Aquesta és la segona vegada que es realitzen portes obertes a l'arxiu. Ara bé, des del 2016 el llegat està obert a tothom que ho sol·liciti. Fins fa dos anys no s'havien complert els 15 anys de la mort de la dona de Tarradellas i, fins aleshores, l'accés era restringit per petició expressa i per escrit del president.

Més continguts de