WhatsApp o Messenger? Europa, dividida entre les dues aplis de missatgeria de Facebook

La concentració de dades personals dels europeus en mans dels gegants tecnològics nord-americans està en el punt de mira de Brussel·les

Els principals països europeus estan dividits entre WhatsApp i Messenger com a aplicació de missatgeria instantània preferida. Segons els rànquings d'aplicacions de comunicació per a Android, WhatsApp supera Messenger a Espanya, Itàlia o Alemanya, mentre que Messenger supera WhatsApp a França, Portugal o el Regne Unit. Totes dues aplicacions, però, són propietat de Facebook. L'any 2014 l'empresa de Mark Zuckerberg va comprar WhatsApp, fundada per l'ucraïnès Jan Koum, per 19.000 milions de dòlars.

Aquesta concentració de dades personals dels ciutadans europeus en mans de grans empreses tecnològiques nord-americanes està en el punt de mira de Brussel·les. Fa uns dies, la Comissió Europea va anunciar canvis legislatius perquè aquestes aplicacions, que ofereixen serveis similars als de les operadores de telecomunicacions com missatges o trucades, compleixin les mateixes normes de privacitat que aquestes empreses.

Al mapa del món, la divisió dels països europeus entre les dues aplicacions és una anomalia, ja que la majoria de regions s'inclinen clarament per una o per l'altra. Al continent americà, el Canadà i els Estats Units aposten per Messenger, mentre que els països de Sud-amèrica prefereixen WhatsApp. Als països asiàtics, WhatsApp també s'imposa a Messenger, tot i que l'aplicació de missatgeria instantània més utilitzada no és cap d'aquestes dues. Els xinesos prefereixen WeChat, i els japonesos prefereixen Line.

Entre les aplicacions centrades en les trucades, Skype s'imposa a la seva gran competidora, Viber, a la gran majoria de països europeus. Viber només queda per davant a Irlanda, Bèlgica, Luxemburg, Àustria, Suïssa i diversos països de l'Europa de l'Est. A la resta del món, Skype també domina amb claredat. És la preferida al Canadà, als Estats Units i a diversos països llatinoamericans. Viber, en canvi, s'imposa a Rússia i a diversos països del nord d'Àfrica. A gran part de Sud-amèrica i de l'Àsia, ni l'una ni l'altra apareixen entre les cinc primeres aplicacions de comunicació per a Android.

Les dades dels usuaris de Skype estan en mans de Microsoft, que el 2011 la va comprar per 8.500 milions de dòlars. L'empresa fundada per Bill Gates ha estat sempre molt vigilada per la Comissió Europea, que ja li ha imposat diverses multes milionàries per abús de la seva posició dominant. Viber és propietat del gegant del comerç electrònic japonès Rakuten des del 2014. Als Estats Units i a Europa, on Amazon és el dominador absolut d'aquest sector, Rakuten té una posició més dèbil i acumula menys dades personals.

Google, també molt vigilada per la Comissió Europea pel tractament de dades personals, era fins ara la gran absent del panorama d'aplicacions de missatgeria i trucades. Fa pocs dies, però, el cercador va presentar Duo, una aplicació molt simple per a Android i iOS amb la qual vol fer la competència a FaceTime, l'apli de videotrucades d'Apple que només funciona amb els dispositius d'aquesta marca.

Més continguts de

Catalunya, radar a radar, multa a multa

Els radars recapten 254 milions en 5 anys

Ara Data publica les multes i els diners ingressats pels 242 radars de les carreteres catalanes

incendis forestals

Per què Catalunya crema

L’oblit dels boscos i una estratègia centrada en l’extinció alimenta els grans incendis forestals

Noms de nadó per a pares indecisos

Noms de nadó per a pares indecisos

Més curts, laics i mediàtics. Rànquings i tendències que expliquen la Catalunya del segle XXI. Així ha evolucionat l’onomàstica

Bicis

Barcelona, revolució bici

L’augment de ciclistes obliga a revisar la convivència amb els cotxes i els vianants

La nova gramàtica del català. Imatge per a l'interactiu columna esquerra

10 coses que passaran a ser correctes amb la nova gramàtica

La 'Gramàtica de la llengua catalana' de l'Institut d'Estudis Catalans completa i actualitza la de Pompeu Fabra, de 1918-1933

fotoHome315

Tots els gols de Leo Messi

Així ha marcat el crac argentí amb el Barça