Microsites Ara Data 15/11/2016

L'abstenció dels Estats Units, de les més altes dels països desenvolupats

En les eleccions que han donat la presidència a Donald Trump, es calcula que s'ha abstingut el 46,5% de la població en edat de votar, tot i que la població amb "gens d'interès en la política" és només el 15%

Auri Garcia Morera
2 min
Els col·legis nord-americans comencen a rebre els primers votants.

BarcelonaEn les eleccions nord-americanes d'aquest 8 de novembre, que han donat la presidència a Donald Trump, es calcula que s'ha abstingut el 46,5% de la població amb dret de votar, segons la iniciativa independent United States Elections Project. Aquesta xifra és la cinquena més alta dels 35 països membres de l'OCDE, segons les dades de l'abstenció en les últimes eleccions recopilades pel Pew Research Center.

Només Suïssa, Xile, Letònia i el Japó superen els Estats Units en la classificació, mentre que Espanya, amb una abstenció del 39,1% en les eleccions del 26 de juny, ocupa la tretzena posició lleugerament per sobre del Regne Unit o Portugal. Altres països europeus, com Alemanya o Itàlia, tenen una abstenció inferior al 35%, i els Països Baixos o França queden per sota del 30%.

L’alta abstenció dels Estats Units contrasta amb el baix percentatge de la seva població amb “gens d’interès en la política”. Amb només un 15%, els Estats Units són a la posició 21 del rànquing de països de l’OCDE. El desinterès és superior a França, amb un 19%, o el Regne Unit, amb un 23%. A Espanya aquest percentatge s’enfila fins al 30%, cosa que la situa en cinquè lloc, i Portugal encapçala la llista amb un 41%.

Els Estats Units no són l'únic país amb un percentatge d'abstenció molt més alt que el percentatge de la població que reconeix que no té interès en la política, però tenen un fet diferencial que es fa evident creuant la dada d'abstenció sobre la població en edat de votar i la dada d'abstenció sobre el cens electoral.

Segons el Pew Research Center, en les eleccions nord-americanes del 2012 l'abstenció sobre la població en edat de votar va ser molt semblant a la d'enguany, del 46,5%. Sobre el cens electoral, però, va ser molt inferior, del 15,7%. A les eleccions espanyoles del 26 de juny del 2016, en canvi, l'abstenció sobre la població, del 39,1%, s'assembla molt més a l'abstenció sobre el cens, del 30,2%.

El motiu de les diferències és que als Estats Units cal registrar-se prèviament per formar part del cens, mentre que a la majoria de països s'hi inclouen automàticament tots els ciutadans que compleixen els requisits. Així, la gran diferència entre els Estats Units i la resta no és el comportament en la jornada electoral sinó el tràmit que cal fer anteriorment, i que molts ciutadans no fan. El disseny del procés, que depèn dels estats, és un dels motius de disputa entre demòcrates i republicans.

stats