EL MAPA DEL DELICTE

Els abusos i les agressions sexuals creixen més a Ciutat Vella

Després de disparar-se el 2016, tornen a baixar en l’inici del 2017

L’increment dels abusos i sobretot de les agressions sexuals és un dels punts pels quals es va mostrar més preocupat el conseller d’Interior, Jordi Jané, quan va fer balanç de les dades de delinqüència al tancament de l’any 2016. Al conjunt del país aquests delictes es van disparar, un 43,5% i un 9,3% respectivament, en relació amb l’any anterior, tot i que en el primer cas el conseller ho va atribuir a l’anomenat cas Maristes. Però les dades detallades per districtes publicades posteriorment al portal de dades obertes dels Mossos apunten que aquesta no és l’única explicació. Ciutat Vella, que al contrari del que passa amb la majoria de delictes no és el districte amb la dada més alta, sí que va ser de llarg el que va concentrar la major part de l’augment dels abusos sexuals. A Ciutat Vella van passar de 35 a 61, un 74% més, i a la resta de la ciutat de 208 a 301, un 45% més.

Aquest patró coincideix amb el de les agressions sexuals. En aquest cas Ciutat Vella sí que era, ja el 2015, el districte amb una xifra més elevada. L’increment del 2016, però, va estar especialment concentrat en aquesta zona. Al districte de Ciutat Vella les agressions sexuals van passar de 35 a 51, un 46% més, mentre que a la resta de la ciutat només van créixer de 163 a 172, un 6% més. En l’inici del 2017, això sí, tant els abusos com les agressions sexuals estan baixant respecte al 2016. Al conjunt de Catalunya, entre gener i abril, els abusos baixen un 4% en relació amb el mateix període de l’any anterior, i les agressions, un 12%. A Barcelona i al districte de Ciutat Vella les xifres també són inferiors a les dels mateixos mesos del 2016.

Compte amb l’alcohol

El comissari responsable dels Mossos d’Esquadra a Barcelona, Joan Portals, avisa que, en molts dels casos d’abusos i agressions, “al darrere hi ha el consum d’alcohol”. Portals descarta que la submissió química amb drogues com l’anomenada burundanga o escopolamina sigui un problema a la ciutat -no se n’ha detectat cap cas-però alerta que a vegades es pot fer servir l’alcohol, molt més habitual, per anul·lar la voluntat de la víctima. “La ingesta d’alcohol descontrolada pot afectar la conducció i pot tenir alguna afectació per poder ser víctima d’algun abús”, afirma Portals.

Gairebé tres de cada deu víctimes d’agressions sexuals (29%) ateses el 2015 a l’Hospital Clínic de Barcelona podrien haver sigut víctimes de l’anomenada submissió química. Tenien símptomes que feien pensar als metges que els podrien haver anul·lat la voluntat o la capacitat de resistir-se amb alguna substància. Però tal com alerta el president de la comissió de violència intrafamiliar i de gènere del Clínic, Manel Santiñá, amb el primer que cal vigilar és amb la beguda en ella mateixa. El 64% de les víctimes d’agressions sexuals ateses durant el 2015 al Clínic havien begut alcohol. I es va detectar que un 10% l’havien barrejat amb altres tòxics. Si l’alcohol es barreja amb algun fàrmac com ara la benzodiazepina, se’n potencia l’efecte. Per això al Clínic fa cinc anys que busquen rastres d’aquesta mena de drogues en la sang i l’orina de les víctimes.

El Clínic és l’hospital de referència de Barcelona per a les agressions sexuals i s’hi deriven moltes de les que arriben a altres centres. En l’última dècada, el nombre de casos s’ha disparat un 47%. Més del 95% de les víctimes són dones -sobretot joves- i els agressors són sempre homes.

Els casos més coneguts són els menys freqüents

L’agressor sexual més conegut dels últims anys ha sigut el violador del cúter, que seguia les víctimes, les assaltava al seu portal, les amenaçava amb un cúter o un ganivet i les violava. La majoria eren noies molt joves, i algunes, menors. Després de sembrar el pànic al Guinardó i a Gràcia entre el desembre del 2013 i el gener del 2014, va tornar a actuar el setembre del 2015 i va ser detingut un mes després, investigat per nou agressions. L’any passat va caure un altre violador en sèrie que atacava dones a l’Eixample, que es calculava que havia comès quatre violacions i tres intents més, i aquest mes de març un taxista va ser acusat d’abusar sexualment de cinc clientes. Aquests casos, però, són del tot excepcionals.

Més continguts de

Catalunya, radar a radar, multa a multa

Els radars recapten 254 milions en 5 anys

Ara Data publica les multes i els diners ingressats pels 242 radars de les carreteres catalanes

incendis forestals

Per què Catalunya crema

L’oblit dels boscos i una estratègia centrada en l’extinció alimenta els grans incendis forestals

Noms de nadó per a pares indecisos

Noms de nadó per a pares indecisos

Més curts, laics i mediàtics. Rànquings i tendències que expliquen la Catalunya del segle XXI. Així ha evolucionat l’onomàstica

Bicis

Barcelona, revolució bici

L’augment de ciclistes obliga a revisar la convivència amb els cotxes i els vianants

La nova gramàtica del català. Imatge per a l'interactiu columna esquerra

10 coses que passaran a ser correctes amb la nova gramàtica

La 'Gramàtica de la llengua catalana' de l'Institut d'Estudis Catalans completa i actualitza la de Pompeu Fabra, de 1918-1933

fotoHome315

Tots els gols de Leo Messi

Així ha marcat el crac argentí amb el Barça