Les accions d'Apple baten un rècord amb el llançament de l'iPhone 7

La cotització arriba més amunt que amb cap altre llançament, tot i que queda per sota del màxim històric, en un moment amb millors resultats econòmics

Les accions d'Apple han batut un nou rècord aquest mes de setembre amb el llançament de l'últim telèfon intel·ligent de l'empresa, l'iPhone 7. Habitualment, entre la presentació i la posada a la venda d'un nou model d'iPhone, les accions d'Apple fan un salt endavant significatiu. Aquest cop la cotització ha arribat més amunt que amb cap altre llançament, fins als 115 dòlars per acció. Ha quedat per sota, això sí, del seu màxim històric, els 133 dòlars per acció del febrer del 2015.

La revalorització més forta es va veure l'any 2007, quan Steve Jobs va presentar l'iPhone original. Entre el gener i el juny, quan va sortir a la venda aquest primer model, l'acció d'Apple va pujar més d'un 30%, dels 13 als 17 dòlars. Un any després, amb l'acció ja fregant els 25 dòlars, l'iPhone 3 no va tenir una bona acollida a la borsa, i la cotització d'Apple va baixar entre la presentació i el llançament. El mateix va passar un any més tard amb el 3GS.

El 2010, el mateix any en què es va presentar el primer iPad, Apple es va tornar a revaloritzar entre la presentació i el llançament de l'iPhone 4, però  la pujada més forta, per darrere de la de l'iPhone original, la va aconseguir el 2011 el 4s. Amb el 5 es va superar la barrera dels 100 dòlars per acció, i després d'un parèntesi amb el 5s, que va tornar a provocar una baixada, el 6 i el 6s van tornar a batre rècords i van fer arribar l'acció a un nou màxim de 114 dòlars.

L'iPhone 7 ha arribat a les botigues amb cues i alguns models esgotats, i les expectatives dels inversors han fet pujar l'acció fins als 115 dòlars. La cotització d'Apple encara queda lluny, però, del rècord absolut de 133 dòlars, que no va coincidir amb cap llançament sinó que anava lligat a un moment de millors resultats econòmics. En aquest aspecte hi ha motius per a la cautela: aquesta primavera  els beneficis trimestrals d'Apple han caigut per primer cop des del 2003.