Microsites Ara Data 04/09/2016

L’assistència als estadis, el punt feble de la Lliga

Tot i la millora de l’últim any, continua lluny de la Premier i la Bundesliga

Auri Garcia Morera
5 min

BarcelonaL’assistència als estadis de la Lliga ha millorat l’últim any, i el total de la temporada ha superat els 10 milions d’espectadors per primer cop. Al Camp Nou l’assistència també ha augmentat i s’han superat els 78.000 espectadors per partit per primera vegada des de la temporada 2010-2011. La millora, però, no serveix per acostar-se a les aficions d’Alemanya i Anglaterra, líders a molta distància en nombre d’espectadors. La diferència es converteix en abismal en percentatge d’ocupació dels estadis.

Dades d'assistència per lliga

Lligues de segon nivell

Espanya, Itàlia i França queden lluny de les capdavanteres

Els 10 milions d’espectadors de la Lliga suposen un increment del 7% en un any, un salt que no es produeix en cap altra lliga. La Premier League anglesa i la Serie A italiana mantenen les xifres de la temporada 2014-2015, la Bundesliga alemanya baixa lleugerament i la Ligue1 francesa cau un 6%. Però, tot i que és la que més creix, la Lliga continua a molta distància de la Premier, amb prop de 14 milions d’espectadors, i de la Bundesliga, amb més de 13 milions, i queda a un nivell semblant al d’Itàlia i França.

En la mitjana d’espectadors per partit, la Bundesliga passa per davant de la Premier. L’assistència als estadis alemanys s’enfila als 43.000 espectadors per partit, per sobre dels 36.000 dels estadis anglesos, i encara més dels 27.000dels estadis espanyols, que tornen a quedar més a prop dels italians i els francesos. La Bundesliga no és líder en el total, tot i que té més espectadors per partit, perquè és l’única lliga que no té 20 equips sinó 18. Això redueix el nombre de partits de 380 a només 306.

Les distàncies s’eixamplen en el percentatge d’ocupació dels estadis. La Premier és líder amb un 96% i la Bundesliga segona amb prop del 92%. La lliga espanyola queda lluny, amb un 70%, gairebé empatada amb la francesa, amb un 67%, i la italiana és última amb un 55%. Alemanya té estadis més grans que Anglaterra, i Itàlia que França. L’ocupació ha variat poc, cosa que indica que la pujada i la baixada en espectadors a Espanya i França s’expliquen, sobretot, per variacions en la capacitat.

En les xifres de seients buits és on la disparitat entre lligues és més gran. Els estadis anglesos tenen uns 1.400 seients buits per partit i els alemanys uns 3.600. França i Espanya tenen problemes més seriosos, amb 10.000 i 11.000 seients buits per partit, respectivament. Però la lliga en una situació més delicada és la italiana, en què la mitjana d’ocupació del 57%, amb estadis grans, es tradueix en una mitjana de 18.000 seients buits per partit. La crisi ve de lluny, i les xifres estan estancades des de fa temps.

Dades d'assistència per equip

Els grans d’Europa, diferents

El Barça lidera en total d’espectadors però queda endarrerit en ocupació

Per clubs, al llarg de la temporada, el Barça és el que acumula més espectadors de les cinc grans lligues, amb gairebé un milió i mig, i el Manchester United és segon amb una xifra molt similar. Borussia Dortmund, Reial Madrid, Bayern Munic, Arsenal, Schalke 04 i Manchester City completen el grup d’equips que sumen més d’un milió d’espectadors. Els principals equips d’Itàlia i França no entren en els deu primers d’Europa: PSG i Inter són el tretzè i el catorzè del rànquing.

En la mitjana d’espectadors per partit, però, el Borussia Dortmund passa per davant del Barça, amb més de 81.000 espectadors per partit, que suposen un màxim històric per al club. Els 78.000 espectadors per partit del Camp Nou representen una millora però queden per sota del rècord de la temporada 2010-2011, quan es va arribar als 79.000. Els clubs alemanys queden més mal classificats en la xifra total que en la mitjana per partit perquè es juguen menys partits en cada estadi, 17 en lloc de 19.

En percentatge d’ocupació, el Bayern Munic és el dominador absolut del continent. Segons les dades de la Bundesliga, en tots els partits a l’Allianz Arena s’han omplert el 100% de les localitats. És l’únic gran d’Europa que aconsegueix el ple, tot i que el Borussia Dortmund i quatre equips anglesos superen el 99%. El Barça queda molt lluny dels primers, amb un 78%, i es veu superat pel Reial Madrid, amb un 83%. En aquest cas, dos grans de França i Itàlia els passen per davant: el PSG arriba al 96% i el Juventus al 92%.

Pel que fa al nombre de seients buits, els partits del Lazio a l’Olímpic de Roma tenen el rècord amb gairebé 50.000 localitats sense ocupar. Els del Milan a San Siro tenen 42.000 seients buits. Les xifres de l’Espanyol i el Barça estan entre les vuit pitjors. Els partits de la Lliga a l’Estadi RCDE es juguen amb una mitjana de 22.000 seients buits, i els del Camp Nou amb 21.000 seients buits. Tot i això, el Barça té previst ampliar-lo de 99.000 a 105.000 localitats.

Les desigualtats, factor clau

Premier i Bundesliga tenen una regularitat que no existeix a les altres

Les dades d’assistència dels 1.826 partits disputats durant l’últim any a les cinc grans lligues mostren que el factor clau de les diferències entre lligues, i entre els principals equips de cada lliga, són les desigualtats entre els grans i els petits de cada competició. A les capdavanteres, Premier i Bundesliga, els percentatges d’ocupació dels estadis tenen una regularitat que no existeix a les altres.

A la Premier, líder en ocupació amb un 96%, 18 dels 20 equips tenen una ocupació per sobre del 93%. A la Bundesliga es produeix un fenomen molt semblant: l’ocupació mitjana de la competició és del 92%, i 15 dels 18 equips queden per sobre del 90%. A la lliga espanyola, en canvi, l’Eibar i el Madrid superen el 80% però hi ha 12 equips per sota de la mitjana del 70,94%. A la italiana i la francesa els extrems encara són més lluny: el Juventus i el PSG passen del 90% i els últims no arriben al 40%.

A Espanya, Itàlia i França també hi ha grans diferències en funció de l’equip visitant. A la Lliga l’assistència als estadis supera el 86% quan el visitant és el Barça o el Madrid, però amb cap altre s’arriba al 78%. A Itàlia el Juventus omple els estadis rivals al 78%, l’Inter i el Milan ja queden lluny amb un 70% i un 68%, i ningú més arriba al 65%. A França amb el PSG com a visitant s’arriba al 90%, amb l’Olympique de Marsella al 82% i la resta no passa del 75%.

Els horaris dels partits, en canvi, tenen una influència més petita. A la Lliga horaris polèmics com el de les 12 del migdia o el de les 4 de la tarda tenen assistències semblants o fins i tot superiors a la mitjana. L’estratègia d’esglaonar els horaris dels partits, introduïda durant els últims anys, ha produït una lleugera millora en relació amb les dades d’assistència de temporades anteriors. Anglaterra i Alemanya, però, continuen tenint xifres molt millors tot i que s’hi continuen jugant molts partits simultàniament.

stats