Radiografia dels barracons escolars a Catalunya: quants n'hi ha, on són i per què

Els mòduls provisionals creixeran als instituts, que encara s'alimenten del boom demogràfic de l'última dècada abans de la caiguda en picat per la crisi

Fins a 18.792 alumnes catalans estudien en escoles o instituts públics en mòduls prefabricats. La comarca amb més alumnes és el Gironès, seguida del Barcelonès. Al mapa es pot veure com la distribució és força uniforme per tot el territori, amb una certa concentració a les comarques gironines i a l'àrea metropolitana de Barcelona. Hi ha 85 centres totalment en mòduls. Un 66% són escoles (56) davant el 44% restant, que són instituts de secundària (29). Aquest curs hi ha 1.010 aules provisionals. És la xifra més alta en 6 anys. Els barracons, com se'ls coneix popularment, són la part més visible dels dèficits de l'ensenyament públic. 

La peculiar evolució demogràfica dels últims anys, amb un repunt com a conseqüència de l'arribada d'immigrants i amb un retrocés sobtat per la crisi, dificulta la planificació escolar i en alguns casos cronifica l'existència dels mòduls. El nombre d'aules prefabricades va créixer entre el 2005 i el 2010 durant els anys d' explosió demogràfica del Tripartit (PSC, ERC i ICV) i s’ha mantingut a nivells alts durant els governs de CiU. No són només les retallades pressupostàries les que perpetuen els mòduls. El boom demogràfic del 2000-2009 que alimenta ara la secundària té data de caducitat. La caiguda de la natalitat i el fet que marxi més gent del país que no pas n’entri ajudarà a buidar les aules. L a davallada va causar el curs passat el tancament de 55 grups de P-3Segons els càlculs de l’Idescat, el 2023 hi haurà a Catalunya 59.000 infants de tres anys. El 2012 n’hi havia més de 89.000. 

Ahir el departament d’Ensenyament va fer públic un acord  amb els municipis per crear mòduls provisionals "excepcionals" durant els propers cursos per solucionar la sobredemanda d'alumnes d'institut en certs municipis. Una vegada passin els cursos amb més demanda, es deixaran d'utilitzar els mòduls. 

Ara Data  ha obtingut el llistat de les escoles situades totalment en barracons i el nombre d'alumnes gràcies a una sol·licitud d'accés a informació pública previst a la llei de la transparència. Les dades "es refereixen als centres totalment en mòduls prefabricats dels quals tenim també comptabilitzats els alumnes". A la llista no hi ha els centres que no estan "totalment" en mòduls prefabricats. En la resposta a la sol·licitud, e l director general de Centres Públics de la Generalitat, Lluís Baulenas, aclareix que " no tenim informació de l’ús que fan dels mòduls altres centres no totalment en mòduls, ja que a criteri dels mateixos centres poden ser utilitzats com a laboratoris, aules de desdoblament, menjadors, etc., i per tant no podem calcular els alumnes afectats".

Barracons o mòduls prefabricats ? La conselleria d'Ensenyament els anomena "mòduls prefabricats" però tothom n'hi diu 'barracons'. És habitual que els grups de l'oposició facin servir la paraula per exhibir la falta d'inversions en educació. I també és habitual que quan aquests grups arriben al govern –siguin quins siguin– tornin a fer servir la paraula oficial. "És que ja no són els vells barracons de fa anys, els mòduls d'ara tenen unes prestacions molt superiors", s'excusava fa anys un recent nomenat conseller d'Ensenyament per justificar el canvi d'expressió. 

De fet, hi ha una gran diferència entre els barracons dels anys 90 i els que s'estan construint ara. " No tenen res a veure amb els que es tenen a l’imaginari col·lectiu", assegurava aquesta setmana la directora de l’Escola La Sagrera, Marta Utset, que es mostrava "gratament sorpresa". Barcelona estrenarà dilluns tres centres educatius:  l’Escola Entença (Eixample) i l’Escola La Sagrera (Sant Andreu), i l’Institut Maria Espinalt (Sant Martí). Tot apunta que s'estaran permanentment en barracons. A més, s’han creat dues línies de P3 noves vinculades a l’Escola La Llacuna del Poblenou, que l’any que ve es convertiran en una nova escola en mòduls. "No sabem si sempre serà així, dependrà de la matrícula i de molts condicionants, però garantim que tenen totes les condicions", va assegurar la gerent del Consorci d’Educació de Barcelona, Mercè Massa. 

La falta d'espais polivalents és el principal problema dels barracons. Tot i així, els responsables de diverses escoles asseguren que els esforços per "adaptar el projecte pedagògic als espais disponibles" acostumen a suplir els dèficits. Un altre dels problemes és la calor. Quan hi toca el sol, les estructures de xapa metàl·lica dels mòduls poden generar a dins temperatures de més de 30 graus. Això fa difícil mantenir la concentració. També hi ha aspectes positius, segons explicaven els mestres d'una escola de Blanes en aquest reportatge. Als centres amb aquestes condicions, alumnes, pares i professors fan més pinya. En una escola d'una sola planta, tot just sortir del mòdul, et trobes a tothom,  explicava la directora: "Tots els nens es coneixen i això crea un sentiment de comunitat que altres escoles no tenen".

Més continguts de

Catalunya, radar a radar, multa a multa

Els radars recapten 254 milions en 5 anys

Ara Data publica les multes i els diners ingressats pels 242 radars de les carreteres catalanes

incendis forestals

Per què Catalunya crema

L’oblit dels boscos i una estratègia centrada en l’extinció alimenta els grans incendis forestals

Noms de nadó per a pares indecisos

Noms de nadó per a pares indecisos

Més curts, laics i mediàtics. Rànquings i tendències que expliquen la Catalunya del segle XXI. Així ha evolucionat l’onomàstica

Bicis

Barcelona, revolució bici

L’augment de ciclistes obliga a revisar la convivència amb els cotxes i els vianants

La nova gramàtica del català. Imatge per a l'interactiu columna esquerra

10 coses que passaran a ser correctes amb la nova gramàtica

La 'Gramàtica de la llengua catalana' de l'Institut d'Estudis Catalans completa i actualitza la de Pompeu Fabra, de 1918-1933

fotoHome315

Tots els gols de Leo Messi

Així ha marcat el crac argentí amb el Barça