Microsites Ara Data 16/08/2016

El debat del burquini, més enllà de l'estiu: 39 països restringeixen l'ús del vestit religiós

Un estudi del Pew Research Center constata que és més habitual la restricció que l'obligació de vestir d'una manera determinada

Auri Garcia Morera
3 min
Les persones que portin "burkini" no es podran entrar a les platges de Cannes

BarcelonaLa prohibició del burquini a Canes ha reobert el debat sobre l'ús d'aquest banyador que cobreix tot el cos, també el cap, i només deixa al descobert la cara, les mans i els peus. La norma, anunciada fa pocs dies, argumentava que la roba "que manifesti de forma ostentosa una pertinència religiosa, en un moment en què França és objectiu d'atacs terroristes, pot provocar problemes d'ordre públic". Aquesta setmana un alcalde de Còrsega s'ha sumat a la prohibició com a resposta als aldarulls relacionats amb aquest banyador que es van produir durant el cap de setmana a la seva ciutat.

Restricció i obligació de l'ús del vestit religiós

Més enllà de l'estiu, un estudi del Pew Research Center publicat aquest mes d'abril constata que, entre els 198 països dels quals s'ha analitzat la legislació, és molt més habitual la restricció que l'obligació de vestir d'una manera determinada. Fins a 50 països, prop del 25% dels estudiats tenen alguna normativa que regula en un sentit o en un altre l'ús del vestit religiós. D'aquests, 39 països tenen algun tipus de restricció, mentre que hi ha 12 països que imposen alguna obligació respecte de l'ús d'alguna mena de vestit religiós. Rússia apareix a les dues llistes perquè hi ha restricció a Stàvropol i obligació a Txetxènia.

Una gran part dels països amb restriccions, 18 dels 39, són europeus. Al continent americà, per contra, només el Canadà té aquesta mena de restriccions. Al nord d'Àfrica i a l'Orient Mitjà s'hi barregen països amb restriccions i països amb obligacions. Algèria, Egipte o Israel tenen alguna normativa restrictiva, mentre que Líbia, l'Aràbia Saudita, l'Iraq, l'Iran o l'Afganistan són entre els països en què existeix alguna obligació d'utilitzar algun tipus de vestit religiós. Països fronterers amb aquests, com Turquia, l'Azerbaidjan, el Turkmenistan, l'Uzbekistan o el Tadjikistan, restringeixen l'ús del vestit religiós.

Preferències respecte del vestit religiós

Preferències respecte el vestit religiós

Les preferències respecte del vestit religiós varien substancialment entre països on el seu ús és obligatori, segons recollia un estudi sobre els valors a diversos països musulmans de la Universitat de Michigan elaborat després de la primavera àrab. Així, quan els mostren sis imatges de dones més o menys tapades, els ciutadans de l'Aràbia Saudita prefereixen molt majoritàriament el vestit que només deixa al descobert els ulls. Al Pakistan, la segona opció també és la preferida, tot i que amb molt poc avantatge respecte de la tercera, que deixa al descobert la cara, mentre que a l'Iraq ja s'imposa la quarta opció.

El percentatge de la població que creu que les dones haurien de poder escollir la manera com es vesteixen frega el 50% a l'Aràbia Saudita, amb un 47%, però cau fins al 27% a l'Iraq i fins al 22% al Pakistan. Dels set països inclosos en aquest estudi de la Universitat de Michigan, només en un, el Líban, s'opta majoritàriament per la imatge d'una dona amb els cabells sense cobrir. Pel que fa a la llibertat d'elecció de les dones, en són partidaris més del 50% dels enquestats a Tunísia i Turquia, amb un 56 i un 52%, respectivament.

stats