La crisi perjudica la nostra salut?

Un estudi la relaciona amb milers de morts per càncer, però ho acota als països sense sanitat universal. L'observatori sobre els efectes de la crisi en la salut de la Generalitat destaca la millora dels principals indicadors. A la ciutat de Barcelona, barris rics i barris pobres presenten diferències molt importants

Un estudi científic publicat fa uns dies per la revista 'The Lancet' assegura que la crisi pot haver provocat centenars de milers de morts per càncer als països desenvolupats. Concretament, 263.221 morts addicionals als països de l'OCDE, de les quals, 169.129 a la Unió Europea, només entre els anys 2008 i 2010. Els autors de l'estudi aclareixen, però, que aquesta incidència només s'observa als països sense sanitat universal.

Les dades publicades per 'The Lancet' mostren diferències importants entre la mortalitat per càncer projectada a partir de dades d'abans de la crisi i la real. El 2010 arriba a ser del 3,62% entre els homes i el 4,28% entre les dones. Però aquestes diferències són atribuïbles gairebé en exclusiva als països sense sanitat universal, on la dada del 2010 arriba al 8,13% entre els homes i 7,37% entre les dones.

Al nostre país, l'any 2013 el Govern va crear un observatori per analitzar els efectes de la crisi en la salut. El seu últim informe, publicat aquest mes de desembre, destaca que durant els últims anys s'ha produït una millora generalitzada dels principals indicadors. Entre el 2007 i el 2013, l'esperança de vida en néixer a Catalunya ha passat dels 84,52 als 86,01 anys per a les dones i dels 78,24 als 80,25 anys per als homes.

També han millorat les dades de la salut percebuda. El 2006 consideraven que tenien una salut regular o dolenta el 13,1% dels treballadors i el 26,6% dels aturats. El 2014 aquestes xifres havien baixat fins al 9,2% dels treballadors i el 18,6% dels aturats. En canvi, la mortalitat per suïcidi sí que ha experimentat  un augment. Dels 4,7 per cada 100.000 habitants del 2007 a 6,3 per cada 100.000 habitants el 2013.

Com mostrava l'últim informe anual de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, que per primera vegada posava la lupa als barris, indicadors de salut com l'esperança de vida presenten diferències molt importants en funció de la zona. Així, barris rics com Pedralbes tenen una esperança de vida fins a 11 anys superior a la de barris pobres com Torre Baró, a Nou Barris.

Moltes de les dades reflectides en aquest informe reflectien que el barri de Barcelona on es viu té una relació clara amb la salut. Les diferències entre els barris de la zona alta i els del districte de Nou Barris també són significatives en la taxa de mares adolescents o la de baix pes al néixer. La taxa de tuberculosi, que a la zona alta ronda els cinc casos nous per cada 100.000 habitants, al Raval arriba als 118,2.

Més continguts de

Catalunya, radar a radar, multa a multa

Els radars recapten 254 milions en 5 anys

Ara Data publica les multes i els diners ingressats pels 242 radars de les carreteres catalanes

PUBLICITAT
incendis forestals

Per què Catalunya crema

L’oblit dels boscos i una estratègia centrada en l’extinció alimenta els grans incendis forestals

PUBLICITAT
Noms de nadó per a pares indecisos

Noms de nadó per a pares indecisos

Més curts, laics i mediàtics. Rànquings i tendències que expliquen la Catalunya del segle XXI. Així ha evolucionat l’onomàstica

PUBLICITAT
Bicis

Barcelona, revolució bici

L’augment de ciclistes obliga a revisar la convivència amb els cotxes i els vianants

La nova gramàtica del català. Imatge per a l'interactiu columna esquerra

10 coses que passaran a ser correctes amb la nova gramàtica

La 'Gramàtica de la llengua catalana' de l'Institut d'Estudis Catalans completa i actualitza la de Pompeu Fabra, de 1918-1933

fotoHome315

Tots els gols de Leo Messi

Així ha marcat el crac argentí amb el Barça