La gasolina torna a pujar amb l'arribada de les vacances: aquestes són les benzineres més barates de Catalunya

Remunta just abans de l'operació sortida del 15 de juliol i és prop del 2% més cara que l'estiu passat

El preu de la gasolina, que feia més de dos mesos seguits que baixava, torna a pujar coincidint amb l'arribada de les vacances. El preu mitjà a Catalunya de la gasolina 95 va arribar al màxim d'aquest 2017, 1,264 €/L, a mitjans del mes d'abril, i va caure fins a un mínim d'1,173 €/L l'ultima setmana de juny. En les dues primeres setmanes de juliol, però, ha remuntat i, abans de l'operació sortida del 15 de juliol, aquest cap de setmana, se situa en 1,181 €/L. El gasoil A, que ha seguit una evolució paral·lela, costa ara 1,058 €/L.

El preu actual és un 1,8% superior al de la segona setmana del juliol de l'any passat, quan la gasolina 95 costava 1,160 €/L. Després de tocar terra a l'agost, els preus van pujar amb força a la tardor, i es van mantenir estables a l'hivern. Amb la baixada de la primavera i del començament de l'estiu, que s'ha estroncat en les últimes setmanes, no n'hi ha hagut prou per tornar al nivell de fa un any. La del 2016 havia estat  l'operació sortida amb la benzina més barata en set anys, després de diversos estius consecutius baixant. Una tendència a la baixa que s'ha trencat enguany.

 

El preu del barril del petroli Brent té una incidència directa en el preu de la gasolina, que replica la seva evolució amb un lleuger endarreriment. Les pujades i baixades del petroli, però, són molt més fortes que les de la gasolina. Així, la tardor passada, el preu del barri de petroli Brent va pujar un 32,4%, i el preu mitjà de la gasolina 95 a Catalunya, un 11,4%. A la primavera, el petroli va baixar un 19,1%, i la gasolina, un 6,3%. Durant l'últim any sencer, els consumidors hi han sortit perdent, però poc. El petroli és un 1,1% més car que fa un any, i la gasolina, un 1,8%.

Aquesta similitud, però, no és habitual. Entre el juny del 2014 i el gener del 2016, el preu del petroli va caure dels 114,81 $ als 32,18, una reducció del 72%. En el mateix període, el preu mitjà de la gasolina 95 a Catalunya va baixar d'1, 428 €/L a 1,11, una reducció del 22,3%. Segons els experts del sector energètic, seria un error esperar que l'evolució del preu del petroli es traslladés amb exactitud al preu dels combustibles, ja que és només un dels components del cost. Els mateixos experts assenyalen, però, que en els últims anys els marges de benefici han augmentat.

 

L'estació de servei del centre comercial Alcampo de Sant Boi de Llobregat és la més barata de Catalunya amb un preu d'1,044 €/L. La segueixen, totes dues amb 1,048 €/L, l'Alcampo de Sant Adrià de Besòs i una benzinera B-Oil del districte de Sant Martí de Barcelona. La més cara, amb un preu d'1,299 €/L, és la benzinera del municipi de Montseny, seguida d'una del grup Campsa situada al districte de Sant Martí, amb 1,279. Omplir un dipòsit de 50 L a la més barata, doncs, costa 52,20 €, gairebé 13 € menys que a la més cara, on costa 64,95 €.

Per a grups de 10 o més establiments a Catalunya, les benzineres BonArea són les que tenen un preu mitjà més barat, d'1,059 €/L per a la gasolina 95, seguides de les Esclatoil, amb un preu d'1,099. Les més cares són les BP, amb un preu d'1,219 €/L, seguides de les de Repsol, Petronor i Cepsa, totes tres també per sobre d'1,21 €/L. Entre les més barates, les primeres posicions del rànquing es mantenen estables, mentre que en les més cares hi ha hagut un intercanvi de llocs entre BP i Repsol, que era la més cara fa un any.

Més continguts de

Catalunya, radar a radar, multa a multa

Els radars recapten 254 milions en 5 anys

Ara Data publica les multes i els diners ingressats pels 242 radars de les carreteres catalanes

incendis forestals

Per què Catalunya crema

L’oblit dels boscos i una estratègia centrada en l’extinció alimenta els grans incendis forestals

Noms de nadó per a pares indecisos

Noms de nadó per a pares indecisos

Més curts, laics i mediàtics. Rànquings i tendències que expliquen la Catalunya del segle XXI. Així ha evolucionat l’onomàstica

Bicis

Barcelona, revolució bici

L’augment de ciclistes obliga a revisar la convivència amb els cotxes i els vianants

La nova gramàtica del català. Imatge per a l'interactiu columna esquerra

10 coses que passaran a ser correctes amb la nova gramàtica

La 'Gramàtica de la llengua catalana' de l'Institut d'Estudis Catalans completa i actualitza la de Pompeu Fabra, de 1918-1933

fotoHome315

Tots els gols de Leo Messi

Així ha marcat el crac argentí amb el Barça