Fins a 125.000 milions de dòlars: l’impacte econòmic dels grans huracans

El caos a Houston pel 'Harvey' recorda el de Nova Orleans pel 'Katrina', que té el rècord històric de danys materials des de l'any 2005

 

A més dels danys personals, els grans huracans com el ‘Harvey’, que els últims dies ha provocat inundacions històriques als Estats Units, també tenen un important impacte econòmic, que pot arribar fins als 125.000 milions de dòlars. El caos a la ciutat de Houston que ha provocat el ‘Harvey’ recorda molt el de Nova Orleans pel ‘Katrina’, que té el rècord històric de danys materials des de l’any 2005.

Abans del ‘Katrina’, l’huracà amb més impacte econòmic havia sigut l'‘Andrew’, que el 1992 va causar danys per valor de 26.800 milions de dòlars. Després del ‘Katrina’ hi ha hagut dos huracans més que han superat la xifra de l'‘Andrew’: han sigut l’huracà ‘Sandy’, el 2008, i l’huracà ‘Ike’, el 2012. Aquest rànquing, que recull els grans huracans entre el 1980 i el 2016, prové d'una base de dades de l’asseguradora Munich Re.

 

 

El nivell de pèrdues cobertes per les asseguradores dels 10 huracans amb més impacte és molt semblant proporcionalment. En la gran majoria, les pèrdues cobertes representen entre el 40% i el 60% del total.

L'huracà amb un percentatge més alt de pèrdues cobertes per les asseguradores, un 60%, és el ‘Rita’, que només va provocar danys als Estats Units. Els que tenen un nivell de pèrdues cobertes més baix, en canvi, van afectar els Estats Units però també països més pobres del continent americà.

 

 

El fenomen meteorològic conegut com a huracà, si és a l'oceà Atlàntic s’anomena cicló, i si és a l'Índic i al sud del Pacífic, i tifó si és al Pacífic nord-occidental. En el rànquing dels 10 ciclons i tifons amb més impacte, les xifres totals són força més baixes que les dels grans huracans, però el nivell de pèrdues cobertes per les asseguradores és molt més baix.

Només el ‘Mireille’, el ‘Songda’ i el ‘Bart’, que van afectar el Japó i Corea del Sud, tenen un nivell de pèrdues cobertes semblant al dels grans huracans, al voltant del 50%. De la resta, que van afectar països més pobres, pràcticament cap arriba al 10%. Així, tot i que el total de pèrdues sigui més petit, les conseqüències d'aquestes tempestes per a les zones afectades poden ser pitjors que les d'huracans com el ‘Harvey’, que s’emporten molt més protagonisme.

La tempesta ‘Harvey’ provoca inundacions històriques als EUA

Més continguts de

Catalunya, radar a radar, multa a multa

Els radars recapten 254 milions en 5 anys

Ara Data publica les multes i els diners ingressats pels 242 radars de les carreteres catalanes

incendis forestals

Per què Catalunya crema

L’oblit dels boscos i una estratègia centrada en l’extinció alimenta els grans incendis forestals

Noms de nadó per a pares indecisos

Noms de nadó per a pares indecisos

Més curts, laics i mediàtics. Rànquings i tendències que expliquen la Catalunya del segle XXI. Així ha evolucionat l’onomàstica

Bicis

Barcelona, revolució bici

L’augment de ciclistes obliga a revisar la convivència amb els cotxes i els vianants

La nova gramàtica del català. Imatge per a l'interactiu columna esquerra

10 coses que passaran a ser correctes amb la nova gramàtica

La 'Gramàtica de la llengua catalana' de l'Institut d'Estudis Catalans completa i actualitza la de Pompeu Fabra, de 1918-1933

fotoHome315

Tots els gols de Leo Messi

Així ha marcat el crac argentí amb el Barça