ESPORTS
Microsites 05/07/2017

Baixa el nombre d'homes i puja el de dones: així canvia la llista d'esportistes d'alt nivell l'any 2017

La natació retrocedeix i l'hoquei fa un pas endavant respecte l'any anterior

Auri Garcia Morera
2 min
Belmonte, emocionada amb l'or al 200 m papallona

BarcelonaLa natació continua sent l'esport amb més presència en la llista d'esportistes d'alt nivell d'aquest any 2017, publicada aquesta setmana pel Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), tot i que retrocedeix de manera significativa respecte l'any 2016 i passa de 105 a 88 esportistes d'alt nivell. Patinatge i vela baixen lleugerament, de 40 a 34 esportistes en els dos casos, i mantenen la segona i la tercera posició, mentre que l'hoquei és l'esport que creix més, de 20 a 30 esportistes d'alt nivell, i escala de la cinquena a la quarta posició del rànquing d'esports.

Aquesta relació, elaborada pel Consell Català de l'Esport, el Centre d'Alt Rendiment Esportiu de Sant Cugat del Vallès (CAR) i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), té en compte la participació i els resultats dels esportistes catalans en competicions internacionals el 2016. En natació, a més dels Jocs Olímpics de Rio, l’any passat es va fer el campionat europeu. En hoquei els Jocs van ser una bona oportunitat per als catalans, amb 13 jugadors entre els 16 convocats per la selecció espanyols, però l’europeu s’havia disputat l’any anterior, i el mundial, dos anys abans.

Segons explica Oriol Marcé, subdirector del Consell Català de l'Esport, el fet que en un any determinat es disputin més o menys competicions internacionals d'un esport pot influir en les xifres en alguna ocasió, però l'explicació dels fenomens més estranys, com per exemple l'absència de futbolistes, és que per obtenir el reconeixement cal presentar una sol·licitud, cosa que les federacions corresponents no sempre fan. Un dels objectius en què es treballa actualment és aconseguir que l'auge del futbol femení es traslladi també al llistat d'esportistes d'alt nivell.

En global, en la relació del 2017 ha baixat lleugerament el nombre d'homes i ha pujat lleugerament el nombre de dones, però malgrat tot s'ha mantingut la majoria masculina. Mentre que l'any passat hi havia 218 homes i 171 dones, enguany hi ha 211 homes i 173 dones. Oriol Marcé subratlla, però, que en nombre de llicències la relació entre homes i dones és d'aproximadament 75% i 25%. En canvi en esportistes d'alt nivell les xifres s'acosten més a la paritat, amb un 55% i 45%. "Des de la Generalitat es potencien programes de tecnificació i alt rendiment femení", destaca el subdirector del Consell Català de l'Esport per explicar aquesta diferència.

El reconeixement com a esportista d'alt nivell és paral·lel a les beques per a joves esportistes, que també van vinculades al rendiment però es regeixen per una altra normativa. Fa uns anys la consideració d'esportista d'alt nivell sí que permetia accedir a ajuts econòmics i premis en funció dels resultats, però la manca de pressupost ha fet que en els últims anys no hagi estat així. Els esportistes d'alt nivell tenen, això sí, avantatges com una via d'accés a la universitat diferenciada o els serveis d'entrenament i de ciències de l'activitat física i de l'esport del CAR de Sant Cugat i dels centres de tecnificació.

A la llista d'esportistes d'alt nivell d'aquest any 2017 hi ha grans estrelles com Mireia Belmonte, Marc Márquez o Pau Gasol, però també molts esportistes joves. D'aquests, alguns també reben beca, però n'hi ha d'altres que no, i també hi ha beneficiaris de beques que no estan inclosos a la llista. La llista completa inclou 384 esportistes, cinc menys que l'any passat. A la taula inferior es pot consultar la relació sencera amb un cercador que permet localitzar un esportista concret o filtrar tots els d'un esport.

stats