ANIVERSARI

Sis anys de l’ARA (en un milió i mig de comentaris)

L’activa comunitat de lectors, fonamental per explicar el lideratge ‘online’ entre els diaris catalans

ÀLEX GUTIÉRREZ / AURI GARCIA MORERA

Dilluns l’ARA complirà sis anys de vida, una fita que no hauria sigut possible sense els lectors que l’han convertit en diari digital en català líder a internet. Aprofitant l’aniversari, el diari ha volgut retre homenatge als seus lectors i, més concretament, a aquells que contribueixen al mitjà enriquint les notícies amb els seus comentaris. Des de la seva fundació, aquest rotatiu ha nascut havent integrat l’esquema que imposa internet, en el qual els lectors no són només destinataris dels continguts, sinó que també fan sentir la seva veu i són un element més de consulta per a la redacció. És el que anomenem la Comunitat de l’ARA.

El diari ha pogut consolidar aquest model altament participatiu gràcies al seu lideratge clar a internet. Segons dades de ComScore, és el diari digital més seguit, amb 1.532.000 usuaris únics mensuals. Manté un còmode avantatge respecte a Nació Digital, que és segon amb 1.090.000 seguidors. Ja a molta més distància, hi ha l’edició catalana d’El Periódico, que suma 306.000 usuaris mensuals, Vilaweb (283.000), El Punt Avui (153.000) i Món.cat (84.000). ComScore és el sistema més complet de mesuratge d’audiències a internet, ja que combina el recompte de màquines -tal com fa l’OJD- amb l’anàlisi del comportament de més de 20.000 persones que formen part del seu panel, la qual cosa permet afinar millor el resultat.

Participació lligada a la política

Durant aquests sis anys s’han rebut més d’un milió i mig de comentaris, dels quals se n’han publicat més d’1.455.000, un 93% del total. Cadascun dels comentaris es revisa manualment, i no es publiquen els missatges agressius, que contenen insults o comentaris racistes o xenòfobs, o que fan publicitat. A diferència d’altres mitjans, que deriven la moderació en empreses externes, a l’ARA se n’encarreguen redactors, cosa que afavoreix l’ampliació de la informació o la correcció d’errors a partir dels comentaris dels lectors. Des del febrer del 2013, quan es va activar l’opció de votar a favor o en contra de cada missatge, s’han rebut més de 15 milions de vots. Els vots positius superen els 13 milions, un 84% del total.

L’evolució de la participació va molt lligada a la política, i especialment als moments clau del procés sobiranista. La tardor del 2012, amb la primera gran manifestació independentista i les eleccions, la xifra de comentaris publicats en un mes s’enfila per primer cop per sobre dels 20.000 durant tres mesos seguits. Amb la Diada del 2013 i la consulta del 9-N 2014 se superen els 30.000, i amb la Diada i les eleccions del setembre del 2015 arriba el rècord vigent, de gairebé 50.000.

Fora del procés, el 5-0 del Barça al Madrid va ser el més comentat del novembre del 2010, quan acabava de néixer el diari, i els altres pics de participació van coincidir amb les protestes dels indignats a la plaça Catalunya i al Parlament, i amb la victòria d’Ada Colau a Barcelona.

Més del 45% dels comentaris s’han publicat a la secció de Política, que n’acumula més de 600.000, molt per sobre d’Opinió i Societat, que completen les tres primeres posicions amb més de 160.000. La resta de seccions ja queden per sota dels 100.000. El domini de la política també es fa evident mirant el rànquing dels comentaris amb més vots positius, encapçalats per tres missatges sobre el procés, i el dels articles amb més comentaris. Dels 20 més comentats, 18 estan relacionats amb el procés. Fa de mal dir que tens càncer, del director fundador de l’ARA Carles Capdevila, és l'article més comentat de la història de l’ARA, amb 917 missatges dels lectors.

La rutina dels usuaris

En paral·lel al nombre de visites, el nombre de comentaris es redueix a la mínima expressió de matinada, comença a créixer a les 7 del matí i fa un salt a partir de les 9, quan ja es freguen els 40 per hora de mitjana. L’hora punta és la 1 del migdia, en què es voregen els 50, i després d’una baixada al migdia i a primera hora de la tarda, el ritme torna a créixer de 6 a 8 del vespre. A la nit, l’activitat cau en picat entre 12 i 1, i la tarda del divendres i el cap de setmana són els moments més tranquils.

Aquesta rutina ja forma part de la vida quotidiana de molts usuaris. Dels més de 51.000 que han publicat algun comentari en aquests sis anys, la majoria ho han fet de manera puntual, però també n’hi ha de molt regulars. Més de 40.000 usuaris, prop del 80%, han publicat menys de 10 comentaris. Un nombre significatiu, més de 10.000 usuaris, n’ha fet entre 11 i 1.000. Un grup de més de 200 fidels ha superat el miler de missatges, i d’aquests n’hi ha quatre que s’hi han enganxat i han passat la barrera dels 10.000.

Més continguts de

Catalunya, radar a radar, multa a multa

Els radars recapten 254 milions en 5 anys

Ara Data publica les multes i els diners ingressats pels 242 radars de les carreteres catalanes

incendis forestals

Per què Catalunya crema

L’oblit dels boscos i una estratègia centrada en l’extinció alimenta els grans incendis forestals

Noms de nadó per a pares indecisos

Noms de nadó per a pares indecisos

Més curts, laics i mediàtics. Rànquings i tendències que expliquen la Catalunya del segle XXI. Així ha evolucionat l’onomàstica

Bicis

Barcelona, revolució bici

L’augment de ciclistes obliga a revisar la convivència amb els cotxes i els vianants

La nova gramàtica del català. Imatge per a l'interactiu columna esquerra

10 coses que passaran a ser correctes amb la nova gramàtica

La 'Gramàtica de la llengua catalana' de l'Institut d'Estudis Catalans completa i actualitza la de Pompeu Fabra, de 1918-1933

fotoHome315

Tots els gols de Leo Messi

Així ha marcat el crac argentí amb el Barça