Microsites  /  Ara Data 23/09/2020

Els votants de Vox, els més reticents a vacunar-se del coronavirus

La reticència a vacunar-se va lligada a la desconfiança en el govern espanyol

Auri Garcia Morera
2 min
Els líders de Vox durant l'assamblea general del partit celebrada a Vistalegre el 8 de març. Javier Ortega Smith i Santiago Abascal han donat positiu per coronavirus després de la celebració de l'acte.

BarcelonaUna part significativa dels ciutadans de l'Estat són reticents a vacunar-se immediatament contra el coronavirus. Aquesta reticència va molt lligada a les preferències polítiques, i més concretament a la desconfiança en el govern espanyol, tot i que hi ha diferències entre els votants de la dreta.

Així ho recull el Baròmetre especial de setembre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que preguntava per diverses qüestions relacionades amb la pandèmia, i que es va publicar dijous passat.

Els votants de Vox són els més reticents. A la pregunta "Estaria disposat a vacunar-se immediatament quan es tingui la vacuna?", més del 54% responen inequívocament que no. Entre la resta de partits estatals, cap supera el 50%.

Els enquestats que no diuen el vot i els votants de Ciutadans i el PP, així com la mitjana dels espanyols, se situen en un punt intermedi, mentre que els votants d'Unides Podem i el PSOE són els únics entre els partits estatals en què el "Sí" supera el 50%.

Les actituds davant la vacuna del coronavirus reflecteixen la polarització política general, igual que les opinions sobre la gestió de la crisi del coronavirus per part del govern espanyol. La majoria de votants de Vox i del PP no tenen cap confiança en la política que està seguint el govern per lluitar contra el covid-19.

Entre els enquestats que no diuen el vot i els votants de Ciutadans, sumant les opcions "Molta confiança", "Força confiança", "Regular" i els que no ho saben o no contesten, no s'arriba al 50%. Els votants del PSOE i, sobretot, els d'Unides Podem, sí que confien en la política del govern espanyol.

Aquestes dues preguntes tenen una correlació força clara, tot i que l'encreuament mostra diferències significatives entre els votants dels diferents partits de dreta. Els votants de Vox són especialment reticents a vacunar-se, i els del PP a la inversa, malgrat que estan a prop pel que fa a l'opinió sobre el govern espanyol.

Fora dels partits estatals, els votants d'ERC, JxCat i la CUP tenen resultats similars a la mitjana, mentre que els del PNB s'assemblen més als del PSOE i els de Bildu són especialment reticents a vacunar-se. Aquests partits, però, tenen un nombre d'enquestats molt baix, i les dades són menys representatives.

stats