ECONOMIA
Portada 12/01/2015

De Guindos no està per reduir l'IVA turístic ni fer un nou REB

El ministre s'entaula amb els hotelers a Palma després d'esquivar en públic una de les seves principals exigències

Q. Torres
3 min
Representants del sector hoteler i del Govern, amb De Guindos

PalmaEl ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha vingut a Palma 'a parlar del seu llibre'. El responsable econòmic del govern central ha defensat aquest dilluns que la recuperació econòmica és un fet, que Espanya creix per sobre del 2% del PIB i que a finals d'any l'atur s'haurà reduït als nivells de fa tres anys. Les referències a Balears només han estat genèriques en la conferència que ha oferit i quan li han demanat explícitament per l'aplicació de noves mesures per compensar els desavantatges de la insularitat sobre els sectors econòmics o per la promesa de reduir l'IVA turístic que el PP ha incrementat, De Guindos ha mirat cap a un altre costat i ha deixat entreveure que no està per això.

El titular d'Economia ha participat en una conferència i en un col·loqui organitzat pel 'Diario de Mallorca' amb el patrocini del Santander i posteriorment s'ha reunit amb representants del sector hoteler, entre els quals hi havia els responsables dels grups Melià i Barceló, Gabriel Escarrer i Simón Pedro Barceló. També han acudit al dinar, que s'ha fet al Club Nàutic de Palma, els representants dels grups hotelers Grupotel i Viva Hotels, Margalida Ramis i Pedro Pascual; els dirigents de

la Federació Hotelera, Aurelio Vázquez i Imma Benito; la presidenta de la CAEB, Carmen Planas, i altres representants del sector, a més dels consellers de Turisme, Economia i Hisenda del Govern, Jaume Martínez, Joaquín García i Josep Vicent Marí.

Minuts abans d'aquesta reunió, el ministre havia evitat assumir cap compromís per reduir l'IVA turístic després que li recordassin en el col·loqui que el PP havia promès reduir aquest impost sobre el sector i, en canvi, l'ha incrementat. De Guindos ha remarcat que la situació els ha obligat a prendre "complicades decisions" que "comencen a donar fruit". Ha advertit que si haguessin intervingut l'economia espanyola, la situació seria pitjor. Ha defensat la rebaixa fiscal aplicada i ha avisat que mentre cada sector demana mesures que l'afavoreixin, la seva obligació és pensar en mesures que afavoreixin el conjunt de l'economia. "Aquí o guanyam tots o perdem tots", ha sentenciat. I ha defensat que l'evolució de la situació econòmica "va a més" per a tothom.

El responsable també ha mirat cap a un altre costat quan li han demanat si Balears podrà assolir algun dia un règim fiscal propi com el de Canàries. De Guindos ha defensat que la millor aportació que es pot fer a Balears és la recuperació de l'economia espanyola, "el retorn a la confiança" i "l'estabilitat del sector bancari", i ha apuntat que les Illes es beneficien de la millora de la competitivitat assolida. D'altra banda, s'ha mostrat més partidari d'actuacions generals, sobre el conjunt del territori espanyol, que d'específiques sobre un territori concret.

Finalment, ha eludit cap compromís sobre l'aprovació d'un nou Règim Especial Balear (REB) per compensar els desavantatges de la insularitat, ara que ha caducat el període transitori previst a l'Estatut perquè arribassin inversions estatals amb aquest propòsit. En lloc d'avançar compromisos, ha optat per destacar l'estalvi de 350 milions d'euros que suposarà per a la Comunitat la decisió del govern central de reduir a zero el cost en interessos dels 4.700 milions d'euros de deute que ha obtingut fins ara el Govern a través de mecanismes estatals com el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) o el pagament als proveïdors.

En comptes d'assumir compromisos per a Balears, De Guindos s'ha estimat més destacar les bondats de la recuperació econòmica i augurar un futur econòmic esperançador. "Ho tenim tot perquè els propers anys la situació sigui millor, més completa i generadora de prosperitat", ha dit De Guindos per acabar una breu conferència que portava per títol 'Les claus de la recuperació econòmica a Espanya'. "El pitjor de la crisi ja ha passat", ha afirmat. I, malgrat reconèixer que el principal problema de l'Estat és l'atur de llarga durada, que ha atribuït a l'esclat de la bombolla immobiliària, ha defensat que es produirà una ràpida reducció de l'atur. Per fer-ho possible, ha assegurat que s'han fet canvis en les polítiques actives d'ocupació i que el sector de la construcció ha deixat de ser una "rèmora" perquè comença a crear ocupació.

De Guindos també s'ha referit al fenomen Podem i l'ha situat en un auge dels "populismes" d'extrema dreta i d'extrema esquerra que es produeix a tot Europa i que, en el cas de l'estat espanyol, s'explica, segons ell, per la crisi econòmica i pels casos de corrupció, uns casos que ell ha situat en el passat. Amb tot, el ministre ha defensat que la ciutadania acabarà votant "amb sentit comú, com sempre ha fet". Segons ell, "el poble espanyol, que és madur", entendrà que "l'estabilitat política" és una de les "raons fonamentals" per les quals Espanya ha aconseguit "evitar el rescat".

stats