TEMA DEL DIA
Portada 20/10/2014

Un debat de política general preelectoral

El PP opta el dia abans per activar el discurs de la por de l'esquerra i deixa en un segon pla el balanç de la legislatura

Quim Torres
3 min

PalmaEl debat de política general que es farà aquest dimarts al Parlament tindrà un caire clarament preelectoral. És el darrer de la legislatura i s'espera que el Govern i l'oposició l'aprofitin no només per passar balanç sinó també per llançar propostes amb vista a les eleccions. Propostes i retrets. La incertesa electoral, que provoca l'erosió del bipartidisme i el fenomen de Podem, facilita també l'aparició d'un debat prematur, el dels pactes postelectorals, que el PP alimenta a favor seu.

El PP ja no es limita només a defensar la seva gestió, sinó que activa el conegut discurs de la por de l'esquerra, dibuixant una alternativa "fragmentada", sense programa de govern i en mans d'una força "perillosa" i que "fa por" com Podem. En contraposició al seu programa, que implica consolidar l'estabilitat i la recuperació econòmica, adverteix que si no governen ells hi haurà una reedició del Pacte que suposaria "el caos".

La intenció del PP de plantejar ara aquest discurs, a set mesos de les eleccions, pot evidenciar que no li surten els números per reeditar la majoria absoluta que li permet governar. Respon a una necessitat de començar a mobilitzar el seu electorat, que en les europees passades no es va activar i en bona mesura va engreixar l'abstenció. Els populars posen sobre la taula el debat de les alternatives de govern precisament quan entre les forces d'esquerra es visualitza que no hi ha un plantejament unitari per configurar l'alternativa.

La condiciona la previsible irrupció de Podem, i el seu discurs interpretable provoca la reacció de la resta. Podem ha deixat entreveure aquest cap de setmana que no pactarà ni amb el PP ni amb el PSOE per elegir el futur president de Balears. Però també diu que potser haurà de ser el PSOE qui acudeixi a ells. Darrere del plantejament hi ha la idea de Podem de substituir el PSOE com a referent de l'esquerra i que ja no siguin els socialistes els qui puguin liderar una alternativa als populars.

L'objectiu, si és aquest, és bastant coincident amb el que llança MÉS, que no nega possibles pactes postelectorals amb els socialistes, però els condiciona. MÉS preveu que les forces progressistes superin en suports el PP i que el PSOE tingui manco suports que els de la resta de l'esquerra. I a partir d'aquesta previsió, considera que els socialistes no podran liderar futurs pactes. Avisa que no hi haurà pactes subordinats als socialistes ni als poders fàctics i que no es faran governs per repartir àrees sinó per executar canvis, però també avisa que seria un fracàs que governàs el PP perquè les forces d'esquerra no s'entenen.

El PSIB evita la confrontació amb la resta de forces d'esquerra i assegura que el seu objectiu continua sent el de liderar el canvi contra les polítiques de Bauzá. Considera que cada formació és lliure per definir la seva política d'aliances, però alerta que a l'hora de prendre decisions entre totes les forces progressistes qui pagarà les conseqüències d'una manca d'acord seran els ciutadans.

El debat sobre els possibles pactes postelectorals arriba just abans que aquest dimarts el president José Ramón Bauzá obri el debat de política general, el darrer de la legislatura. Ho farà defensant la seva gestió, reivindicant que s'ha produït un canvi radical en la situació econòmica i que s'ha posat ordre als comptes públics. Recorrerà un altre pic a l'herència rebuda per dibuixar un panorama dantesc i se servirà d'indicadors econòmics per donar per superada la crisi. Defensarà l'aplicació del trilingüisme i la seva proposta de reforma del Parlament que no s'aprovarà i, previsiblement, anunciarà una rebaixa fiscal per als propers pressuposts, els de l'any electoral.

A l'horabaixa s'obrirà el debat amb els portaveus de l'oposició, que li retrauran el seu "autoritarisme", els retrocessos democràtics que executa i la manca de diàleg en diversos àmbits. Denunciaran que la situació econòmica no és com la dibuixa el PP perquè s'han incrementat les famílies sense recursos i es mantenen elevades xifres d'atur i de precarietat laboral, malgrat la millora d'indicadors econòmics o la massiva arribada de turistes. Li exigiran que rectifiqui la política educativa després del seu fracàs en la imposició del TIL. Li retrauran la submissió a Madrid i el menyspreu de l'Estat en qüestions com la de la millora del finançament. I qüestionaran la regeneració democràtica que ell s'atribueix per la seva manca d'actuació davant els casos de corrupció que han afectat membres del seu partit.

stats