El Govern demanarà a Madrid objectius de "dèficit individualitzats" per comunitats

Proposa la presentació d'un Pla d'Equilibri Financer (PEF) d'acord amb un marc plurianual que permeti harmonitzar l'equilibri pressupostari

El Govern balear sol·licitarà a l'executiu central que aprovi límits de "dèficit individualitzats" per comunitats autònomes per als propers anys, segons "l'esforç fiscal i la situació de partida de cadascuna".

El Consell de Govern ha aprovat avui instar el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), que es reuneix la setmana vinent, a emprendre diverses mesures dirigides a la flexibilització del dèficit exigit a les comunitats, ha informat avui el portaveu del Govern, Marc Pons, en roda de premsa.

El Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) del 8 de juliol va aprovar els objectius de dèficit i deute ja fixats per Brussel·les, que permetran aconseguir l'estabilitat pressupostària el 2018, és a dir, el dèficit zero, malgrat el rebuig de nou comunitats autònomes, entre les quals hi ha Balears, i l'abstenció de Castella i Lleó. Els objectius de dèficit fixats pel CPFF són del 0,3% per al proper any; del 0,1% per al 2017 i del 0% per al 2018. Les comunitats socialistes van acordar proposar un objectiu de dèficit per al 2016 de l'1,4%.

En la roda de premsa duita a terme després del Consell de Govern, Pons ha recordat els "perjudicis" que suposa el compliment de l'actual objectiu de dèficit fixat pel govern central, com també que Balears sigui la segona comunitat pitjor finançada per part de l'Estat, com ho demostra la balança fiscal de 2012, feta pública aquesta mateixa setmana. L'actual sistema de finançament, ha afirmat Pons, "no permet atendre" les necessitats de despesa de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

La proposta del nou Govern recull que, en la propera bestreta a compte relatiu al sistema de finançament per a l'exercici 2016, el CPFF inclogui l'estimació dels recursos de bestretes a compte sobre el 100% i no pel 98% de la previsió. També proposa la presentació d'un Pla d'Equilibri Financer (PEF) d'acord amb un marc plurianual que permeti harmonitzar, tenint en compte els ritmes de convergència que estimi cada comunitat, l'equilibri pressupostari en l'horitzó 2018, a més d'un termini de dos mesos que permeti la preparació del PEF corresponent a l'incompliment dels criteris del dèficit per al 2014.

Més continguts de

El + vist

El + comentat