GESTIÓ PÚBLICA
Portada 31/03/2015

L'autoritat fiscal alerta que Balears també incomplirà el dèficit el 2015

Bauzá ha demanat formalment aquest dimarts comparèixer al Parlament per donar explicacions sobre l'incompliment de 2014

Q. Torres
2 min
Els responsables de l'AIReF han presentat aquest dimarts l'informe sobre els pressuposts de 2015 / AIReF

PalmaL'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), un organisme encarregat per Brussel·les de vetllar per la sostenibilitat de les finances públiques, ha tornat a alertar aquest dimarts que el descontrol en la despesa de les comunitats autònomes –i també en part en els fons de la seguretat social– fa perillar també el compliment de l'objectiu de dèficit de les administracions públiques per al 2015, que és del 4,2%. Entre les comunitats que l'AIReF situa amb risc d'incompliment de l'objectiu de dèficit autonòmic per enguany, que és del 0,7% del PIB, hi ha Balears.

L'organisme ha donat a conèixer l'informe sobre els pressuposts de 2015 aquest dimarts, precisament el mateix dia que s'han conegut les primeres dades de compliment del dèficit d'enguany, que posen de manifest que Balears ha tancat el gener sense dèficit, al contrari, amb un superàvit del 0,05% del PIB (15 milions d'euros). Malgrat que és una de les set comunitats que no té dèficit al gener, l'autoritat fiscal alerta en el seu informe que, “tenint en compte tant el tancament de 2014 com l'escenari pressupostari de 2015, s'aprecia un risc elevat d'incompliment de l'objectiu d'estabilitat per a 2015 a Andalusia, Aragó, Illes Balears, Cantàbria, Castella-la Manxa, Catalunya, Extremadura, Múrcia i País Valencià”. En els casos d'Aragó, Illes Balears, Cantàbria i Castella-la Manxa, l'ARIeF diu que aquest risc “es deriva fonamentalment del tancament de 2014”.

Balears, segons les dades oficials provisionals conegudes la setmana passada, va tancar l'exercici de 2014 amb un dèficit públic de l'1,71% del seu PIB, tot i que el límit de dèficit fixat era de l'1% del PIB. Un dèficit de l'1,71% suposa una despesa de 458 milions, que el Govern ha gastat de més durant el 2014 i que ara passen a engreixar l’endeutament públic autonòmic. L'Executiu ha atribuït l’incompliment a la baixada dels ingressos corresponents al sistema de finançament (de 63 milions d’euros) i al fet que l’Estat no hagi fet la transferència a què s’havia compromès pel pagament de l’antic Conveni de carreteres de l’any 2004 i que havia de suposar 90 milions d’euros.

Precisament a causa de l'incompliment en l'objectiu de dèficit de 2014, el Govern ha demanat aquest dimarts al Parlament la compareixença del president, José Ramón Bauzá, per donar explicacions. Bauzá va comparèixer voluntàriament l'any passat en el ple quan es va saber que Balears complia l'objectiu de dèficit de 2013. Ara es presentarà en unes setmanes davant la Diputació Permanent del Parlament (el ple no està actiu perquè s'ha dissolt la cambra per convocar eleccions) després que dilluns també registrassin una petició de compareixença els socialistes.

Si l'any 2014 Balears ha arribat a un dèficit de l'1,71%, per complir l'objectiu de 2015 hauria de davallar-lo fins al 0,7%. Precisament el tancament de 2014 és el que fa que l'ARIeF alerti d'un “risc elevat d'incompliment” del dèficit per part del Govern balear. L'organisme assenyala que les comunitats es beneficiaran de les baixades dels tipus d'interès per la norma de finançament aprovada pel Govern, però alerta que de l'anàlisi dels pressuposts autonòmics no es dedueixen mesures per avançar en la reducció del dèficit. A més, avisa que la millora de l'escenari macroeconòmic només es reflectirà en els seus ingressos de manera substantiva a partir de 2016. “Per tant, el subsector Comunitats Autònomes acabarà el 2015 amb una desviació de dèficit similar a la de 2014”, sentencia aquesta autoritat.

stats