COMPTES PÚBLICS

El dèficit de Balears a l'octubre, a punt de superar el límit del 2014

Quan faltaven dos mesos perquè acabàs l'any, el desequilibri doblava el de l'any passat i estava a només vuit dècimes del sostre establert per l'Estat

Les possibilitats que el Govern balear acabi complint l'objectiu de dèficit fixat per a enguany són cada vegada més remotes. L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) advertia no fa gaire del risc i l'Executiu admetia que segurament superaria per unes dècimes el límit establert. Ara és el Ministeri d'Hisenda el que posa sobre la taula les dades de compliment a l'octubre, que apunten al previsible incompliment. Segons el Ministeri, Balears tenia un dèficit públic del 0,92% del PIB i, per tant, es trobava a només vuit dècimes de l'incompliment (el sostre fixat per al 2014 és de l'1%) quan encara faltaven dos mesos per tancar l'any, dos mesos que, a més, són els pitjors perquè hi solen aflorar desajustos que s'han generat durant l'exercici.

L'Administració autonòmica balear arrossegava un dèficit a l'octubre de 245 milions, a només 21 milions del límit fixat. El 0,92% de dèficit quan faltaven dos mesos per tancar l'exercici contrasta amb el que tenia la Comunitat el mateix mes de l'any passat. El setembre del 2013, el dèficit públic del Govern era de 113 milions, el 0,43% del PIB, menys de la meitat del que té ara. L'any passat Balears va acabar complint l'objectiu fixat, va tancar amb l'1,30% i el sostre era de l'1,47%, però amb l'índex assolit el 2013 incompliria l'objectiu d'enguany. En els dos darrers mesos del 2013 va passar del 0,43% a l'1,30%, una situació que, si es repetís enguany, suposaria un important desajust en els comptes públics autonòmics.

La situació de Balears no és aïllada en el context estatal i tampoc no és, ni prop fer-hi, la pitjor. Segons les dades d'Hisenda, a l'octubre hi havia 11 comunitats que estaven en una situació pitjor, deu de les quals incomplien el sostre fixat quan faltaven dos mesos per acabar l'any. Les deu comunitats incomplidores són Extremadura (amb un 2,29%), Múrcia (amb un 2,22%), Andalusia (amb un 1,84%), Catalunya (amb un 1,76%), el País Valencià (amb un 1,57%), Castella-la Manxa (amb un 1,46%), Aragó (amb un 1,24%), Madrid (amb un 1,11%), Castella i Lleó (amb un 1,03%) i Galícia (amb un 1,03%).

Complint l'objectiu però per sobre de Balears hi ha Cantàbria (amb un 0,96%) i igual que Balears es troba la Rioja (amb un 0,92%). Només estan en una situació millor que la de l'Administració autonòmica balear quatre comunitats: Navarra (amb un 0,86%), Astúries (amb un 0,62%), Euskadi (amb un 0,42%) i Canàries (amb un 0,31%).

La generalització d'aquest problema, lligat a la negativa del govern de l'Estat de millorar el sistema de finançament autonòmic en el context actual, ha forçat el Ministeri d'Hisenda a posar sobre la taula l'opció de perdonar els interessos del deute que les comunitats autònomes tenen amb l'Estat. Aquesta és la proposta que ha anunciat el Ministeri en el Consell de Política Fiscal i Financera d'aquest dimarts, que s'aprovarà en el Consell de Ministres de dia 26. La mesura afavorirà les comunitats que, com Balears, s'han acollit al mecanisme de pagament als proveïdors i al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), els mecanismes creats per l'Estat per cobrir el deute de les autonomies que no podien acudir als mercats financers.