Balears 04/02/2014

L'ajuntament de Deià proposa pagar 480.000 euros d'indemnització per a un dels xalets de Llucalcari

El consistori pretén afrontar-ho conjuntament amb l'arquitecte, el Govern i el Consell

Margalida Bonnin
2 min

IncaL'ajuntament de Deià ha fet una proposta d'indemnització de 480.000 euros per a un dels propietaris dels xalets esbucats de Llucalcari, que reclama més de dos milions i mig d'euros. Segons el text aprovat pel PP, que governa amb majoria al consistori, aquests doblers s'haurien de pagar entre quatre parts: l'arquitecte del xalet, el Govern Balear, el Consell de Mallorca i el mateix consistori. D'aquesta manera, li pertocaria assumir 120.000 euros.

Des de l'agrupaicó DEIA, a l'oposició, rebutgen que l'ajuntament accepti responsabilitat patrimonial per haver atorgat les llicències de construcció dels xalets, i critiquen que siguin els ciutadans els que n'hagin de pagar les conseqüències. El portaveu del grup, Lluís Apesteguia, recorda que aquesta indemnització encara pot ser molt major, ja que els propietaris reclamen una quantitat molt més elevada. Per afegitó, encara hi ha tres judicis més oberts, referents a cadascun dels altres xalets esbucats.

Apesteguia afirma que, de totes maneres, l'agrupació va oferir col·laboració al consistori sempre que aquest es comprometés a obrir una investigació per esclarir les responsabilitats polítiques i tècniques en l'afer. Els populars s'hi negaren i els acusaren de polititzar la qüestió, tal com ha confirmat avui el batle deianenc, Jaume Crespí.

El conflicte pels xalets de Llucalcari es remunta a l'any 1985, quan el propietari de la finca de can Simó va demanar permís per parcel·lar-la i habilitar-hi un camí suposadament d'ús agrícola. Durant els dos anys següents, l'ajuntament de Deià atorgà llicències per construir-hi quatre xalets, tot i que la zona no era urbanitzable. El GOB inicià una llarga lluita legal que aconseguí dues fites: una sentència del Tribunal Suprem del 1999, que confirmava la nul·litat de les llicències i una altra sentència l'any 2009 que obligava l'ajuntament (després d'una forta oposició) a executar les demolicions. Tot i això, les edificacions es començaren a tomar fins l'any 2011. El procés judicial per establir les indemnitzacions a pagar també pot durar anys, tal com ha reconegut avui Crespí.

stats