DEMOLICIÓ DELS XALETS IL·LEGALS
Part Forana 24/05/2013

El jutge visita Llucalcari per veure si hi queden restes dels xalets

El GOB denuncia que només s'hi ha fet una operació de maquillatge

Mercè Pinya
2 min

PalmaUna comitiva judicial encapçalada pel president de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, el magistrat Gabriel Fiol, es desplaçà ahir fins a Llucalcari, a Deià, per inspeccionar el procés de restitució dels terrenys on durant més de 25 anys s'aixecaren quatre xalets il·legals. El reconeixement es va fer acompanyat del secretari judicial de la Sala Administrativa del TSJIB i dels lletrats de totes les parts: els propietaris, l'Ajuntament de Deià i el GOB.

La visita arriba després de la darrera inspecció, el mes de desembre de l'any passat, per constatar el compliment de la sentència emesa pel TSJIB. Aleshores, els ecologistes del GOB presentaren un escrit davant el jutge del cas al·legant que encara quedaven moltes restes visibles de les construccions, com ara el trespol de les terrasses d'algunes de les cases o restes evidents de fonaments de les construccions i d'enderrocs. En compliment de la sentència, l'Ajuntament de Deià havia d'esbucar els quatre xalets i retornar els terrenys a l'estat original.

La portaveu del GOB, Margalida Ramis, no està satisfeta amb la situació dels solars. Després de la visita i d'examinar personalment la zona, considera que s'hi ha fet una "operació de maquillatge". "Al camí d'accés a les cases se li ha llevat el paviment, però això no significa que s'hagi restituït la muntanya", assegura. Afegeix que "s'ha fet una operació low cost per part del Consistori deianenc.

Marges i parets de contenció

Ja no queden enderrocs visibles a Llucalcari, però les obres de demolició que s'hi han fet fins ara per part de l'Agència de Disciplina Urbanística del Consell de Mallorca i de l'Ajuntament de Deià no han restituït els terrenys a la seva condició original.

Pel misser que representa el GOB, Eduard Moreno, els treballs "s'han limitat a llevar les cases", mentre recorda que la sentència diu que s'ha de recuperar l'estat primigeni dels solars i no només esbucar els xalets.

El fort pendent dels terrenys, que limiten amb la mar, obligà a reforçar les construccions amb parets de contenció que continuen a hores d'ara dretes. A banda d'això, també s'hi mantenen alguns marges que envoltaven els jardins dels xalets. "L'Ajuntament de Deià segurament considerarà que esbucar això val doblers, però si la sentència apunta que tots aquests elements no hi han de ser, idò els haurà de cercar", remarca Moreno.

Ara, el magistrat Gabriel Fiol aixecarà acta de la visita i donarà un termini perquè les parts puguin presentar-hi escrits. El GOB ja anuncia que hi al·legarà, per segona vegada des que les edificacions varen desaparèixer, que "la muntanya de Llucalcari no tenia marges i parets de contenció abans que s'hi fessin els xalets". Després, s'haurà d'esperar que el jutge s'hi pronunciï i si obliga el Consistori a continuar fent desaparèixer les evidències d'unes construccions que han esdevingut, juntament amb ses Covetes, el símbol de la lluita ecologista a Mallorca.

stats