LLEI DE DEPENDÈNCIA

Bauzá va deixar un centre de dia a mitges a Palma i sis més per començar

La Conselleria de Serveis Socials reprèn les obres de l'edifici de la travessia de Jesús i destinarà les 30 places a persones amb salut mental

El nou Govern comença a reprendre les obres dels set centres de dia que l'anterior Pacte havia projectat a Palma i que l'Executiu de José Ramón Bauzá va aturar. La primera obra que es reiniciarà és la del centre de dia de la travessia de Jesús, que es va començar a construir el març de 2011 i que el Govern anterior va aturar l'octubre d'aquell any.

L'edifici, compost de soterrani, planta baixa i primera planta, va quedar a mitges i ha estat quatre anys tancat i en procés de degradació. Ara, la Conselleria de Serveis Socials ha iniciat els tràmits per acabar-lo. El Govern acaba de publicar la licitació del contracte d'obres i està en fase de rebre ofertes per adjudicar-lo. Les obres es preveuen reprendre a finals de novembre i duraran sis mesos. El cost de les actuacions pendents serà de 299.827 euros.

La intenció de Serveis Socials és destinar les trenta places que tindrà a persones amb diagnòstic de salut mental. L'atenció a aquestes persones és una de les prioritats de la Conselleria, que preveu crear i desenvolupar, conjuntament amb el sector, una estructura de serveis específics per a les persones amb diagnòstic de salut mental, ja sigui oferint places a centres de dia com aquest, en habitatges tutelats o en centres ocupacionals.

La consellera de Serveis Socials, Fina Santiago, ha visitat aquest dilluns les instal·lacions de la travessia de Jesús. La reactivació de les obres i la posada en marxa d'aquesta instal·lació és la primera passa de la Conselleria per recuperar els set centres de dia i activitats comunitàries que es paralitzaren la legislatura passada. Com el de la travessia de Jesús n'hi ha sis centres més, en diferents fases de projecció i execució.

A banda del de la travessia de Jesús, els centres que havien d'oferir un servei diürn i d'assistència a les activitats de la vida diària per a persones grans assistides (els usuaris no hi queden a dormir) estava previst ubicar-los a Son Ferriol, el Camp Redó, el Secar de la Real, Son Canals, Son Xigal·la Vileta i Sant Mateu. En aquests sis casos, ja estava cedit el terreny per part de l'Ajuntament, estaven pressupostats, tenien el projecte arquitectònic fet i tenien llicència d'obres i llicència d'activitats.

La recuperació d'aquests projectes també forma part d'una sèrie de mesures per reactivar la Llei de dependència, entre les quals hi ha la contractació de valoradors i treballadors socials per donar sortida a la llista d'espera que s'ha trobat la Conselleria. Precisament dimarts passat al Parlament la consellera Santiago va denunciar la paralització en l'aplicació d'aquesta Llei protagonitzada per l'anterior Executiu del PP a força de no posar-hi recursos. I va reconèixer que hi ha ara mateix 2.292 sol·licituds d'ajuda pendents de validar; 1.200 valoracions pendents de fer, malgrat que hi ha manco valoradors que l'any 2011; 5.461 sol·licituds de PIA (Programa Individual d'Atenció) pendents de fer, 4.000 de les quals corresponen al grau 1 de dependència (els que en tenen manco) i que varen entrar a la Conselleria l'1 de juliol sense que hi hagués cap estructura preparada per assumir-les; 402 PIA pendents de valoració i 348 resolucions de serveis socials pendents. En total, hi ha 9.703 peticions en el procés per accedir a les ajudes de la Llei de dependència.

Santiago va anunciar que el Govern està preparant un pla de reactivació de la Llei de dependència que inclourà, a més de la construcció dels centres de dia a més llarg termini, la contractació de valoradors i treballadors socials i l'ampliació a través dels ajuntaments de les places residencials que encara no estan concertades i que són de caràcter públic. Dins aquest pla, es preveu que el servei d'ajuda a domicili, que està en fase experimental, passi a ser definitiu l'any 2016.

El + vist

El + comentat