SANEJAMENT

Manacor i Sant Llorenç no abonaran a Tirme la nova factura pel tractament de fangs

L'empresa els demana el pagament de 2012 i 2013, quan no estava tarifat

Els ajuntaments de Manacor i Sant Llorenç no abonaran les factures que Tirme els reclama en concepte de tractament dels llots de les respectives depuradores. L'empresa de tractament de residus s'ha reunit amb els dos consistoris i els ha anunciat la intenció de fer-los pagar de manera retroactiva els anys 2012 i 2013, quan els fangs no estaven tarifats. En el cas llorencí, serien uns 400.000 euros, segons ha informat Mateu Puigròs, batle del municipi. A Manacor, uns 300.000 €, als quals s'han de sumar els corresponents a Portocristo i altres nuclis costaners.

Tampoc no descarten iniciar la via judicial. "Haurem de demandar", ha dit avui Bernat Amer, el regidor de Medi Ambient de la capital del Llevant. Des de febrer d'enguany, el pagament en concepte de tractament de llots està tarifada, ja que es va incloure en la Llei d'acompanyament de pressupostos. Anteriorment, diu Amer, es calculava "més o menys" en un 5 per cent sobre la taxa d'incineració de residus.

Els dos consistoris denuncien una discriminació per part del Consell i el Govern cap als municipis que no tenen la gestió de la depuradora cedida al Govern (Abaqua). "Només recaptam per a ells, sense rebre res a canvi", diu Amer. Els altres municipis amb aquesta situació són Alcúdia, Palma i Calvià.

En el cas de Manacor, enguany s'ha recaptat 1 milió d'euros en concepte de cànon de sanejament, dels quals el Govern n'hauria de retornar uns 150.000. El problema és que aquests doblers no estan inclosos en els pressupostos de 2014. A més, fa vint anys que Abaqua no du a terme cap actuació de millora a l'EDAR, ha indicat el regidor.

L'aigua pública: més neta

Per altra banda, l'edil manacorí ha destacat la millora en la gestió de la depuració des que s'ha municipalitzat el servei, que va estar en mans de l'empresa privada SAM durant 27 anys. Segons ha indicat, les analítiques demostren que l'aigua és de molta més qualitat. Una de les problemàtiques més visibles era la contaminació del torrent de na Borges, on van a parar les aigües depurades.

El conseller de Medi Ambient, Gabriel Company, va anunciar l'any 2011 que Abaqua fer la recepció a l'EDAR de Manacor.