Els governs autonòmics de després del 24-M no podran renegociar el seu deute

Hisenda ha destacat que les condicions del deute són "immillorables" i que hauran de complir els objectius de dèficit

Els governs autonòmics que surtin de les properes eleccions autonòmiques del 24 de maig "no podran renegociar" el seu deute i hauran de complir amb els objectius d'estabilitat pressupostària.

Fonts d'Administracions Públiques, que han assegurat que les comunitats autònomes no podran "renegociar", s'han demanat qui pot oferir unes condicions tan avantatjoses com les actuals, que són operacions a 10 anys al 0 per cent el 2015 i després amb un tipus d'interès del 0,834. Aquestes mateixes fonts han recalcat que es tracten d'unes "condicions immillorables" i "difícilment es pot demanar més".

Han recordat que el conjunt de les operacions financeres han produït un estalvi de 22.500 milions d'euros a les comunitats i sobre els 1.300 milions d'euros a les corporacions locals en els deu anys de vida de les operacions que s'han aprovat. Administracions Públiques ha destacat el suport "sense precedents" donat al sector territorial, al qual se suma l'increment en el finançament autonòmic que s'ha derivat dels pressupostos.

Així mateix, han considerat que "ens apropam" al fet que moltes comunitats amb tot el conjunt d'actuacions dutes a terme pel govern estiguin en "situació de compliment" de l'objectiu de dèficit, fixat en el 0,7 per cent per a aquest exercici. Aquestes mateixes fonts s'han mostrat "altament satisfetes" pel procés de consolidació pressupostària, perquè en tres anys s'ha reduït el dèficit un 50 per cent a les comunitats autònomes, i això és una cosa que s'ha d'"admirar" i "reconèixer".

Han destacat que en aquest any 2015 les despeses "continuen controlades" i "són millors", perquè les despeses "es mantenen", els ingressos "pugen" i els interessos han registrat una "baixada significativa". Per tant, el camí cap a l'estabilitat pressupostària implica una reducció de la despesa pública, que en alguns aspectes hi haurà de ser, sinó sobretot "aprofitar la conjuntura econòmica".

El + vist

El + comentat