Aragonès defensa portar "tota la força" de la Diada a la taula de diàleg

Reclama "unir esforços" amb la via dialogada el dia que JxCat torna a carregar-hi en contra

3 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant el discurs de la Diada.

BarcelonaUna de les claus amb què es llegirà aquest Onze de Setembre és cap on ha d'avançar el full de ruta independentista. Ara mateix el moviment es divideix entre els partidaris de donar una oportunitat a la taula de diàleg amb l'Estat i els que la critiquen i defensen tornar a la unilateralitat. Entre els primers hi ha el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que aquest divendres ha aprofitat el tradicional discurs de la Diada per defensar aquest instrument de negociació. De fet, l'ha vinculat amb la mobilització prevista per demà. La idea del president és agafar "tota la força" que els catalans demostren "cada Onze de Setembre omplint places i carrers" per reclamar al govern espanyol l'amnistia i l'autodeterminació en la reunió que es produirà la setmana que ve.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aragonès era conscient que avui, igual que amb el discurs de Cap d'Any, és un dia en què el president de la Generalitat està autoritzat a entrar a casa dels catalans amb la seva al·locució. L'ha aprofitat per reivindicar aquesta taula de diàleg, de la qual ERC és l'autora intel·lectual i que fins ara no ha tingut gaire recorregut. Tot i això, Aragonès ha defensat que la reunió de la setmana vinent "és una cosa que no s'havia aconseguit mai abans" i suposa "obrir una negociació amb l'Estat, de govern a govern, per abordar la resolució del conflicte polític". El cap de l'executiu català és conscient que la taula no genera consens en l'independentisme, per la qual cosa ha promès portar-hi "tota l'ambició i fermesa", però també ha reclamat anar-hi "unint esforços" des de la part catalana. De fet, ha anat més enllà plantejant "una aliança entre institucions, partits, societat civil i ciutadania per recuperar conjuntament la iniciativa", una iniciativa que l'independentisme fa temps que va perdre. "Temps, unitat i perseverança", s'ha autoreceptat, reconeixent implícitament que si la negociació aconsegueix arrancar no serà, com a mínim, una cosa ràpida. Això sí, ha insistit que, com es preveia en l'acord entre ERC i el PSOE del gener del 2020 que va crear la taula, l'estació final serà una "votació".

Per tant, Aragonès ha vist en la Diada una oportunitat per fer bandera de la via dialogada per aconseguir un referèndum pactat i que busca un referent en la nova consulta que es prepara en territori escocès. "Com ha fet i com tornarà a fer Escòcia. Un procés democràtic, lliure [...] i avalat per la comunitat internacional", ha conclòs. Una manera també d'advertir l'Estat que no pensa "passar pàgina" del Procés, malgrat que és el missatge que li fan arribar repetidament els socialistes. De fet, ha aprofitat el discurs per dirigir-se també als catalans no independentistes -"Teniu un plantejament legítim que cal tenir en compte", els ha dit- i assegurar-los que el referèndum és també el millor camí per a ells perquè no deixa de ser la manera de donar als dos camins en disputa "l'oportunitat de guanyar". En la primera Diada postindults, ha criticat que la repressió no s'atura i pren noves cares com la del Tribunal de Comptes.

Conflicte amb JxCat

Però la prova que l'independentisme no passa per un bon moment de cohesió s'ha tornat a viure aquest mateix divendres a compte de la taula. En un to més vehement que en el discurs institucional, al matí Aragonès havia aprofitat els micròfons de Catalunya Ràdio per reptar els escèptics amb la via dialogada que presentin una alternativa. "Si algú creu que hi ha una via alternativa, que l'expliqui i que la concreti, però que la concreti de veritat, exactament, i no es quedi només en paraules", ha proclamat. Una manera de dir als partidaris de la unilateralitat que diguin com es pot portar ara mateix a la pràctica. De seguida ha reaccionat la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ha considerat que si alguna cosa no té concrecions és precisament la taula: "Demanar concrecions als altres quan ets tan pobre en les teves no és acceptable". L'empat infinit en què s'ha instal·lat l'independentisme entre els partidaris d'un diàleg que li costa arrencar i els d'una unilateralitat que no es precisa. Fonts d'ERC expressaven el seu disgust amb el dard de la presidenta, ja que consideraven que ara és moment de "fer pinya" al voltant de la taula.

Fora del Palau

Tornant al discurs institucional, Aragonès hi ha volgut deixar el seu segell propi portant-lo fora dels murs del Palau de la Generalitat i pronunciant-lo des del recinte modernista de l'Hospital de Sant Pau. No ha parlat del conflicte amb la reforma de l'aeroport, però sí que ha llançat alguna advertència a l'Estat més enllà del Procés, com per exemple l'exigència de la Generalitat de poder gestionar directament els fons antipandèmia Next Generation. Per a Aragonès, la crisi del covid, agreujada per les dificultats preexistents i barrejada amb el conflicte polític, ha dibuixat un panorama per al qual ha receptat reaccionar-hi amb "inconformisme". "Alçar el cap i començar a posar les bases d'una nova societat", ha dit.

stats