Portada 15/10/2014

Medi Ambient recula en part i no fumigarà amb Dimilín les zones Xarxa Natura 2000

Els serveis jurídics temen que la denúncia del GOB suposi una repulsa de la Unió Europea

Mercè Pinya
3 min

PalmaEl Govern no ho acaba de tenir clar i ha fet una reculada parcial en el seu pla de fumigació dels pinars de les Illes Balears amb Diflubenzuron (principi actiu principal del Dimilín Oliós B) per lluitar contra la plaga de la processionària. La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori ha donat instruccions aquesta setmana de no fumigar les zones incloses dins la Xarxa Natura 2000, una figura de protecció d'àmbit europeu que inclou Zones Especials de Conservació (ZEC), Llocs d'Importància Comunitària (LIC) i Zones d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA).

Fins ara, només s'excloïen de l'aplicació d'aquest producte les zones humides, els assentaments apícoles, les explotacions d'agricultura ecològica i els nuclis urbans, a més del Paratge Natural de la serra de Tramuntana.

Els serveis jurídics de la Conselleria de Gabriel Company creuen que podrien tenir problemes amb la Unió Europea arran de la denúncia del GOB davant la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea que alerta del possible incompliment, per part del Govern balear, de les determinacions de la Directiva 92/43/CEE relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la flora i fauna silvestres. Concretament, l'article 6 de la Directiva indica amb relació als espais de la Xarxa Natura 2000: "Qualsevol pla o projecte que, sense tenir relació directa amb la gestió del lloc o sense ser necessari per a aquesta, pugui afectar de manera apreciable els esmentats indrets, ja sigui individualment o en combinació amb altres plans o projectes, se sotmetrà a una adequada avaluació de les seves repercussions en el lloc, tenint en compte els objectius de conservació del citat indret", i els ecologistes denuncien que aquesta avaluació no s'ha efectuat.

Per això, els serveis jurídics de la Conselleria de Company han decidit rectificar, en part, i no s'aplicarà Dimilín dins els espais declarats Xarxa Natura 2000 a Mallorca. En el cas d'Eivissa i Formentera ja no s'havia fumigat en aquestes zones.

Tanmateix, en la denúncia del GOB alerten que el plaguicida és "un producte poc selectiu i de llarga persistència en el medi natural", que "no només afectarà la cuca del pi, sinó qualsevol insecte present en els pinars i que es pugui alimentar en els pins, mates, ullastres, xiprers o qualsevol planta que hagi quedat impregnada del pesticida". Un informe de la UIB conclou que el producte amb què fumiga el Govern no és selectiu i redueix la població de processionària i altres espècies del seu ordre, els lepidòpters, però no altres ordres estudiats, com els col·lèmbols i els voladors.

Fumigacions en marxa

Les fumigacions començaren dijous dia 9 i es preveu que s'allarguin fins al 19 de novembre. Concretament es fan amb tres avionetes i quatre helicòpters, que llancen una dosi de tres litres per hectàrea. Aquest dimecres s'han pogut veure avionetes fumigant pel Llevant de Mallorca, a zones com Son Macià (Manacor), i també al Migjorn, a Santanyí. No ha servit de res la moció aprovada per l'Ajuntament de Manacor aquest dilluns a instàncies de PSM-IV-ExM.

A més de la denúncia del GOB davant la Comissió Europea, aquesta campanya de fumigació ha aixecat múltiples veus en contra. En són exemple l'Associació de Productors d'Agricultura Ecològica de Mallorca (APAEMA), la de Menorca (APAEM) i el Consell Balear de Producció Agrària Ecològica (CBPAE), que consideren que la utilització d'aquest producte és un risc innecessari per al medi illenc.

El Govern defensa el Dimilín i considera que té la "categoria mínima d'afecció per als humans i la fauna (fins i tot és compatible amb les abelles) i està autoritzat per la Unió Europea i pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient".

La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori destina 1,7 milions d'euros (1,4 milions d'euros a Mallorca, 211.000 euros a Menorca, 76.000 euros a Eivissa i 19.000 euros a Formentera) per fumigar més de 28.000 hectàrees a l'Arxipèlag contra la processionària.

stats