Portada 28/10/2014

Medi Ambient diu que va fumigar a 220 metres de l'escola de Bunyola

FAPA ha presentat una reclamació al Govern per demanar un "reconeixement de l'errada", a més de responsabilitats

Mercè Pinya
3 min
El pla de vol que seguí l'avioneta de Tragsa dia 22 d'octubre a Bunyola. En blau, l'itinerari seguit sense esquitxar. CAIB

PalmaLa Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori ha fet públic un mapa del pla de vol seguit per l'avioneta de Tragsa que fumigà els pinars de Bunyola el passat 21 d'octubre. Al gràfic es pot veure com el CEIP Mestre Colom estaria a una distància mínima de 220 metres d'una de les dues zones on l'avioneta ruixà els pins amb Dimilín Oliós B, un plaguicida utilitzat contra la processionària. A la imatge, el Govern assenyala que, a l'altre extrem, l'avioneta hauria esquitxat el plaguicida a menys de 500 metres.

L'Executiu vol demostrar així que no fumigà just damunt el pati de l'escola d'Infantil i Primària de Bunyola. El cas és, però, que no es pot descartar que hi haguessin arribat restes de plaguicida amb la dispersió en l'ambient per causes naturals, com el vent mateix. El GOB, de fet, ha denunciat davant la Comissió Europea i el Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient que "la polvorització aèria de plaguicides pot causar efectes negatius significatius en la salut humana i el medi ambient, sobretot per la deriva de la ruixada", com estableix la Directiva Europea 2009/128/CE del Parlament Europeu i del Consell, del 21 d'octubre del 2009. La mateixa normativa, que ha estat la base de la denúncia de l'entitat ecologista, diu que "la polvorització aèria ha de prohibir-se en general, amb possibles excepcions en els casos en què presenti clars avantatges en termes de menor impacte en la salut humana i el medi ambient en comparació amb altres mètodes o quan no hi hagi cap alternativa viable, sempre que s'emprin les millors tècniques disponibles per reduir-ne la deriva".

Gabriel Company insisteix, per la seva banda, que va actuar de manera correcta i que no ruixà damunt el pati. El conseller ha defensat aquest dimarts al Parlament que la fumigació aèria respon al criteri dels tècnics i que es fan complir protocols estrictes i es realitza amb productes autoritzats. Tant en la resposta al diputat de MÉS David Abril com en la que ha donat al socialista Cosme Bonet, el conseller ha reiterat que no s'ha fumigat cap escola a Bunyola, que els protocols s'estan complint, que el producte emprat està autoritzat per la UE, que té la toxicitat més baixa i uns efectes mínims en humans, flora i fauna i que és compatible amb les abelles. Igualment ha dit que és "fals" que els ajuntaments i altres col·lectius que ara es queixen no hagin estat informats. "A tots, se'ls ha comunicat", ha apuntat.

FAPA reclama a Medi Ambient i a Educació

La Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes (FAPA) insisteix que el Dimilín va "regar" els alumnes i ha presentat una reclamació a la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori i una altra a la Conselleria d'Educació contra la fumigació amb Dimilín a prop de les escoles, no només de Bunyola, com avançà l'ARA Balears, sinó també de Costitx.

FAPA vol el reconeixement "de l'errada" i de la "manca de coordinació" per part de les administracions responsables, ja que consideren que la salut pública i la seguretat de la ciutadania han estat afectades pel fet d'haver fumigat els pinars pròxims als centres escolars d'aquests dos pobles. Volen saber "qui ha signat el pla de fumigació".

Davant aquesta situació, des de FAPA volen que es reconeguin les responsabilitats "que es puguin derivar com a conseqüència de les actuacions de la fumigació". Recorden, en aquest sentit, que al CEIP Mestre Colom de Bunyola hi va haver casos d'infants amb símptomes, com vòmits, irritacions i febre alta, que podrien ser "conseqüència directa d'aquesta negligència".

Els representants de les famílies denuncien que no hi ha hagut informació ni a les escoles ni a les famílies i que les avionetes varen sorprendre alumnes i mestres al pati. Per això la sol·liciten ara per als centres afectats, "per explicar exactament l'origen i l'abast de la situació". Demanen, igualment, garanties perquè aquesta situació no es torni a produir, a més de "la comunicació de les actuacions que ja s'han fet perquè, atesa la persistència del producte en la flora, boletaires i excursionistes en general ho puguin tenir en compte".

Així mateix, requereixen "l'estricta" aplicació de la normativa prevista per les directrius europees "en el sentit més restrictiu [...] molt especialment en els entorns sensibles", com espais declarats Xarxa Natura 200 i les proximitats d'escoles, parcs infantils i centres sanitaris.

stats