Dossier 23/06/2013

Abdelkawi Khalifa: "El que més ens preocupa és el problema del sanejament"

C.m.
1 min
Khalifa ha estat a Barcelona amb la Unió per la Mediterrània.

¿El xoc entre Egipte i Etiòpia pel Nil pot portar a una guerra?

Personalment penso que els dos països podem arribar a un acord pel qual tots ens beneficiem de la presa: els grans projectes d'aigua es fan per salvar vides, no per fer guerres.

El govern d'Egipte té ara dos ministeris de l'aigua: el d'irrigació i el d'aigua potable.

Sí, perquè sabem que el problema de l'aigua és molt important per als nostres ciutadans i després de la revolució volem que tinguin un bon servei. Només un 3% de la població d'Egipte -repartida en zones molt disperses- no té accés a l'aigua potable. Al mar Roig hi instal·larem dessalinitzadores. El futur està assegurat, perquè només fem servir el 10% dels recursos del Nil. No crec que tinguem problemes malgrat el creixement demogràfic. El que més ens preocupa és el sanejament: només tenim cobert el 50% de la població.

Això vol dir 42 milions d'egipcis sense clavegueram.

Sí. I això costa 10.000 milions d'euros. Serà difícil que ho puguem finançar amb el pressupost estatal. Demanarem ajuda a les ONG per construir la xarxa i al sector privat ajuda per fer 300 plantes de tractament d'aigües residuals. També oferirem als inversors terrenys per fer servir l'aigua residual per a conreus industrials.

stats