GRÈCIA EL FUTUR D'EUROPA EN JOC
Dossier 18/06/2012

Alerta al G-20 pels dubtes sobre l'euro

El G-20 es reuneix avui i demà en una cimera marcada pels dubtes sobre l'euro, amb Espanya en el punt de mira. Els EUA demanen que Grècia formi govern "ràpid" i que la UE detalli plans per créixer.

Dani Sánchez Ugart
3 min
CIMERA DECISIVA ENTRE POLICIES  Els líders del G-20 es reuneixen avui i demà a Los Cabos, una de les zones més turístiques de Mèxic, envoltats per fortes mesures de seguretat, amb més de 3.500 policies.

BARCELONA.Amb una esquerda separant els que defensen la inversió pública per estimular el creixement -amb Hollande i Obama com a principals valedors- i Merkel, que segueix apostant per l'austeritat, els líders mundials del G-20 es reuneixen avui i demà a Los Cabos, Mèxic, en una cimera que s'albira decisiva per al futur de l'euro i de l'economia mundial. Els mercats els exigeixen una resposta contundent i a curt termini a la crisi de l'eurozona, però també que marquin el rumb cap al creixement.

Els Estats Units van urgir ahir els líders europeus a explicar "el progrés dels seus esforços sobre l'euro" i van demanar a Grècia que formi govern de manera "ràpida" per esfumar els dubtes sobre la seva continuïtat a l'euro.

El resultat de les eleccions gregues han pacificat els ànims, però no és l'única preocupació immediata. Espanya té l'aigua al coll després d'una setmana posterior al rescat bancari en què els mercats han respost amb més suspicàcies envers el seu deute sobirà. La prima de risc espanyola va batre rècords dijous i divendres i l'interès que ha de pagar Espanya per finançar-se va quedar prop del 7%, la barrera psicològica que marca el tancament de l'aixeta dels crèdits. Rajoy, que assistirà al seu primer G-20 com a convidat, rebrà pressions per avançar en la línia que li exigeix l'FMI -que estarà present en la cimera-, que passa per apujar l'IVA i abaixar el sou dels funcionaris, sense oblidar que l'anterior, també marcat per les urgències, va desembocar en canvis en els governs grec i italià, aleshores centre del debat.

La solució d'urgència si el pànic sobre l'euro es desferma podria arribar abans de Frankfurt que de Los Cabos. El president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, ja va anunciar divendres que està disposat a injectar liquiditat als bancs de la zona euro, en el que podria ser una acció coordinada amb altres bancs centrals per compensar la disfunció del mercat interbancari: els bancs no es refien ni de si mateixos i no es presten diners, de manera que tallen un flux de capital crucial per a la solidesa del sistema financer.

Mentrestant, els Estats Units, que se sumen a les tesis del creixement a través de la inversió, no tenen gaire marge per a compromisos. Obama encara la cimera amb el mandat gairebé esgotat i molt centrat en la campanya per a la reelecció, al novembre.

Divisió entre els països

Als líders del G-20 els quedarà el debat de futur, sobre les mesures a mitjà termini que també divideixen els socis europeus. Hollande segueix pressionant per mutualitzar el deute i per aportar més diners públics a l'economia com a via per assolir el creixement, mentre que Alemanya dóna símptomes d'esgotament i es nega reiteradament a finançar aquest creixement amb més deute. Ahir Berlín va repetir que no té una capacitat il·limitada per pagar el que deu tot Europa. El futur govern grec haurà d'assumir els ajustos que li demana Alemanya, que es va mostrar disposada a donar més temps sense modificar el rumb de les mesures.

Rajoy, Merkel, Monti i Hollande, els representants europeus a Los Cabos, es reuniran per tractar els resultats a Grècia i la situació d'Espanya, en un avançament de la cimera del creixement que mantindran tots els líders europeus la setmana que ve. Obama podria afegir-se a la reunió dels líders europeus, o, fins i tot, es podria improvisar una cimera paral·lela del G-7.

stats