Dossier 06/09/2012

Alexandre Cloutier: "Defensarem la identitat del Quebec, però hem de ser realistes"

C.m.
1 min

Han guanyat les eleccions, però hauran de governar en minoria.

Estem satisfets que els quebequesos hagin donat suport al canvi. Hem treballat per tenir un govern amb majoria, però els electors han volgut una altra cosa. Estem disposats a treballar amb tots els partits de l'oposició, perquè és el que els quebequesos han volgut.

¿Descarten ara un nou tercer referèndum per la independència?

Hem de ser realistes. No hi pot haver un referèndum d'independència sense una majoria de diputats sobiranistes al Parlament. Però defensarem la identitat del Quebec davant d'Ottawa. Tenim diversos litigis financers oberts amb el govern federal, i reivindicacions pendents de més poder (com les plenes competències en matèria de comunicació) i també en la defensa del francès, que exigim a les empreses federals.

Quina resposta donaran al conflicte estudiantil?

Com van prometre en la campanya, convocarem un fòrum amb les associacions i sindicats d'estudiants dins dels primers 100 dies de govern, i no hi haurà augment de taxes fins després d'aquesta trobada.

Els sindicats els han donat suport. Com s'hi relacionaran?

Esperem evitar confrontacions inútils. El principal perill econòmic per al Quebec és l'explotació dels recursos econòmics. Volem imposar un impost basat en el volum de matèria bruta i no en els beneficis, i això fa la diferència.

Marois és la primera dona que lidera el Quebec.

Sí, per a nosaltres és un motiu d'orgull i un signe de normalitat política i social.

stats