Dossier 12/07/2012

Les preguntes: És creïble el nou paquet de retallades? / Aquestes són les mesures necessàries?

2 min

Les preguntes

  1. És creïble el nou paquet de retallades?
  2. Aquestes són les mesures necessàries?

Alfredo Pastor

  1. Les mesures anunciades per Rajoy són creïbles, però és una vergonya que Europa hagi hagut de venir a imposar-les i no hàgim estat capaços d'adoptar-les per nosaltres mateixos. Un cop fet l'anunci, el més important serà l'aplicació i el seguiment del seu compliment, com és el cas de la lluita contra el frau en l'IVA. Esperem que el govern sigui creïble a l'hora d'aplicar les mesures que ha anunciat.
  2. La pujada de l'IVA és totalment lògica després del rescat bancari. A part del problema del dèficit que tenim, no podem anar a Europa a demanar als nostres socis de l'Eurozona que paguin les factures de la banca per nosaltres quan tenim un IVA molt més reduït que ells. La pujada, però, s'ha d'acompanyar de mesures per lluitar contra el frau d'aquest impost, molt estès i en augment, una tendència que la pujada anunciada podria accentuar.La reducció de regidors als ajuntaments és una altra mesura clau i necessària. Tothom sap que som el país amb més polítics d'Europa i aquesta situació s'ha de solucionar com sigui. Un cas semblant és el dels alliberats sindicals.La reducció de les prestacions també és significativa, però només afectarà els que demanin la prestació d'atur a partir d'ara, de manera que encara mantenim un nivell molt alt de protecció de l'aturat. El problema és l'atur, que ha arribat a un punt desproporcionat i la despesa en prestacions no ha parat d'augmentar. A part de retallar-les fins a cert grau, s'hauria de trobar una manera de compensar l'augment de la despesa amb més ingressos en aquest àmbit.

Josep Oliver

  1. A diferència d'ocasions passades, com quan els pressupostos generals de l'Estat es basaven en unes previsions d'ingressos vinculades a una amnistia fiscal que no se sabia com acabaria, ara són mesures amb un resultat fàcilment calculable i, per tant, creïble. La retallada de la paga extra dels funcionaris ja se sap exactament el que estalviarà i l'augment de l'IVA, a falta de conèixer l'impacte sobre el consum, també sabem què reportarà a les arques públiques. Són el tipus de mesures que esperaven la Comissió Europea i els mercats, com ho demostren la relaxació de la prima de risc i el comportament de l'Íbex.
  2. La prioritat per a l'economia espanyola ara per ara és reduir la prima de risc i facilitar l'accés del Tresor i les empreses al finançament dels mercats, restituir la confiança. Crec que les mesures van en aquesta línia, seguint les recomanacions de l'FMI i la UE, i que, des del punt de vista de reducció de la despesa pública i de l'augment dels ingressos, són absolutament imprescindibles.
stats