CRISI FINANCERA, LA RESPONSABILITAT DELS BANQUERS
Dossier 05/07/2012

Bankia fereix la vella guàrdia del PP

La crisi de Bankia acaba als jutjats. L'expresident Rodrigo Rato, l'exconseller Ángel Acebes i 31 directius han estat imputats per la seva gestió en la primera implicació política de la crisi financera.

Toni Garganté
3 min
ELS HEREUS D'AZNAR  Mariano Rajoy és flanquejat, després de la derrota electoral del PP l'any 2004, per Ángel Acebes i Rodrigo Rato, llavors director gerent de l'FMI.

BARCELONA.El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu va admetre ahir a tràmit la querella que va presentar UPyD, de Rosa Díez, contra Bankia. L'alt tribunal ha citat com a imputats en una vista el 23 de juliol l'expresident de l'entitat, Rodrigo Rato (que manté el màxim càrrec a Caja Madrid); l'exvicepresident José Luis Olivas, i Ángel Acebes, que va ser ministre d'Interior del PP en l'època d'Aznar. A l'abril Acebes va renunciar al seu lloc al consell del Banco Financiero y de Ahorros (BFA), la matriu de Bankia, en ser proposat per ocupar el mateix càrrec a l'elèctrica Iberdrola.

Acebes va sortir de l'entitat bancària abans de la catàstrofe final, però cal tenir present que la relació segueix viva, perquè BFA compta amb una participació del 5,4% al capital d'Iberdrola. Acebes va ser nomenat conseller independent de l'elèctrica. En total, l'Audiència Nacional ha imputat 33 consellers de BFA i Bankia, acusats de presumptes delictes de falsificació de comptes i balanços, d'administració deslleial o fraudulenta, de maquinació per alterar el preu de les coses i d'apropiació indeguda. Tot plegat pot suposar penes de presó d'entre tres i sis anys.

Malgrat això, el procés pot acabar en no-res, perquè tot i que la fiscalia va demanar que s'admetés a tràmit la querella, no va proposar la imputació dels excàrrecs en considerar que no es poden jutjar conductes delictives només pel fet de pertànyer al consell d'administració, encara que els fets mereixin una investigació penal.

Verdú dimiteix

De tots els imputats, destaca l'únic que encara estava en actiu a Bankia fins ahir a la tarda: el conseller delegat Francisco Verdú. El substitut de Rato a la presidència des de principis de maig, José Ignacio Goirigolzarri, va voler mantenir un lligam amb l'anterior equip gestor i per això va mantenir Verdú al consell d'administració. Però ahir Verdú va presentar la seva dimissió en aparèixer a la llista d'imputats.

La vinculació política de tot el procés és ben clara. A més de Rato, Acebes i Olivas, hi ha implicats altres membres del PP, com l'exsecretari d'estat de Comerç, José Manuel Fernández Norniella; Mercedes de la Merced; l'exsecretari general del PP a Madrid, Ricardo Romero de Tejada, i l'expresident de l'Assemblea de Madrid, Jesús Pedroche; a banda d'Agustín González i Estanislao Rodríguez Ponga. Però també hi ha imputats vinculats a CCOO, els representants sindicals que corresponien segons els estatuts de l'entitat financera.

La querella presentada per UPyD no és l'única que s'ha presentat contra la gestió al capdavant de Bankia. Manos Limpias, el moviment 15-M i l'associació Adicae -molt activa en la denúncia de la comercialització de les participacions preferents- també han denunciat la quarta entitat espanyola per volum d'actius.

Això sí, la querella de la formació política de Rosa Díez ha estat la primera que farà passar pels jutjats la reestructuració financera espanyola iniciada el 2009.

El Banc d'Espanya també declara

A més dels representants de Bankia, també han estat cridats a declarar en qualitat de testimonis l'exgovernador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez; el president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Julio Segura; el representant del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB), i l'auditor de Deloitte Francisco Celma.

En el capítol de les reaccions, el PSOE va registrar ahir una petició a la Diputació Permanent del Congrés per demanar un ple extraordinari aquest estiu per debatre sobre els ajuts rebuts per Bankia de l'Estat. ERC va anar més enllà i Joan Tardà va assegurar que és necessari crear una comissió d'investigació sobre tot el sector bancari espanyol. D'altra banda, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, va lamentar "enormement" que l'Audiència Nacional hagi cridat a declarar Rodrigo Rato.

stats